„Přestavovat pro účely sociálního bydlení budeme nemovitost v Krajířově ulici, kde za osm milionů korun bez DPH vznikne osm až devět bytů, a v Podchlumí, kde za dva miliony opět bez daně vzniknou čtyři byty,“ připomněla s tím, že oba domy patří městu. V jednom bývala ubytovna pro matky s dětmi, druhý je nevyužívanou ubytovnou. Podle návrhu sociálního odboru, který má i patřičné pořadníky, by tyto byty po svém dokončení měly být obsazeny sociálně slabšími rodinami. „S těmi se bude dál pracovat; záleží nám na tom, aby nevznikla vyloučená lokalita, které se budou lidé vyhýbat,“ zdůraznila Charousková.

Hlavně nebýt moc hrr

Právě IROP, přesněji jeho aktuálně vyhlášené výzvy číslo 79 a 80, může pro budování sociálního bydlení představovat velkou příležitost. Primátor Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno) ovšem zdůraznil, že případné přihlášení je třeba dobře promyslet. „Vyhlášení výzev je velmi čerstvé; vzhledem ke změně určitých podmínek se s nimi nejdříve musíme seznámit – a teprve potom se rozhodneme. Nechceme však dělat projekty jen proto, že jsou na ně vypsány dotační tituly,“ konstatoval. Upozornil, že projekt uskutečněný za pomoci dotace za každou cenu se pro žadatele může stát velkou noční můrou Podobný přístup – byť zaobalený třeba do slov, že otázka sociálního bydlení je tématem k řešení v budoucnosti, Deník zaznamenal i na dalších oslovených středočeských radnicích.

„Máme dostatečný bytový fond, díky kterému žadatele o sociální bydlení umíme uspokojit,“ míní primátor Volf. V sociální oblasti se také Kladnu, zdá se, osvědčuje opatření obecné povahy, že nejsou přiznávány nové doplatky na bydlení. Hlavním cílem bylo zabránit přílivu takových osob (mnohdy s problémovým chováním), které přicházejí do Kladna nikoli s cílem ve městě pracovat, ale pobírat sociální dávky a žít si po svém. „Nikoho to neovlivnilo – od ledna jsme neměli žádného žadatele,“ řekla Deníku Lenka Růžková z magistrátu. „Je to důkazem, že ti lidé se opravdu stěhují tam, kde je to pro ně výhodné,“ míní.

Jiří Drahoš
Drahoš potvrdil kandidaturu do Senátu. V Praze 4 vyzve bývalou kolegyni

Podpora stavby i úprav

Zmiňované výzvy IROP pro zájemce o vytváření nabídky sociálního bydlení, jejichž prostřednictvím se ministerstvo pro místní rozvoj chystá letos rozdělit dvě miliardy korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj, jsou rozděleny do dvou kategorií: jednak mají pomoci řešit sociální bydlení obecně, jednak cílí přímo na takzvané vyloučené lokality. O podporu na pořízení dostupného bydlení, které lidem v bytové nouzi umožní získat nájemní smlouvu, mohou do 18. září žádat nejen obce, ale i nestátní neziskové organizace a církve, připomněla za ministerstvo ředitelka odboru komunikace Veronika Vároši.

Podporu lze podle jejích slov získat na pořízení bytů nákupem, rekonstrukcí i adaptací nebytových prostor – a také na jejich základní vybavení. Proti dřívějšku se poněkud mění pravidla. „Kromě povolení nové výstavby je významnou změnou také navýšení maximálního počtu sociálních bytů z osmi na dvanáct na objekt nebo samostatný vchod,“ přiblížila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Novinkou je i to, že podpořené projekty musí beze změny fungovat dvacet let; v minulosti bývala takzvaná udržitelnost kratší.



Středočeské obce s rozšířenou působností, kde jsou evidovány sociálně vyloučené lokality

- Čáslav
- Černošice
- Hořovice
- Kladno
- Kolín
- Kralupy nad Vltavou
- Kutná Hora
- Lysá nad Labem
- Mělník
- Mladá Boleslav
- Mnichovo Hradiště
- Neratovice
- Nymburk
- Poděbrady
- Příbram
- Slaný

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Ilustrační foto.
Dva trestné činy, hodnotí policisté noční konflikt v baru
Videosouhrn 13. března 2018
Psi, kteří přežili, a kanec, který zavřel Stromovku: prohlédněte si videa dne