„Při ceremoniálu byli také oceněni někteří středočeští policisté medailí policejního prezidenta,“ připomněla, že zároveň došlo – jak už je tradicí – rovněž na odměňování těch, kteří novým kolegům a kolegyním mohou být vzorem. Že se skutečně jednalo o obzvlášť slavnostní chvíle, dokládá přítomnost Hudby Hradní stráže a Policie ČR; stejně jako čestné jednotky složené z instruktorů školního policejního střediska v Sadské, která přinesla prapor Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

Ilustrační foto.
Atmosféru listopadu 1989 přibližují historici i děti, které ji nezažily

Nováčci, kteří skládali slib, se v současnosti cvičí pro budoucí službu v rámci základní odborné přípravy. Už však znají svá budoucí působiště – a podle barvy pokrývek hlavy i uniforem lze rozeznat, kdo z nich nastoupí k některým ze středočeských dopravních inspektorátů a kdo na obvodní oddělení. Jak krajský policejní ředitel Václav Kučera, tak středočeský radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) v proslovu k novým posilám zdůraznili, že jejich služba nebude vždy jednoduchá; ne náhodou se v rámci služebního slibu nováčci zavazují, že v případě potřeby jsou připraveni nasadit i vlastní život. I proto je důležitá podpora policistů ze strany jejich rodin. „Koneckonců – slavnostního složení služebního slibu se zúčastnilo mnoho rodinných příslušníků, kteří jsou a snad i nadále budou pyšní na to, že se jejich příbuzní začlenili do policejních řad,“ poznamenala vedoucí krajského školicího centra Hofmanová.

Slib složilo 74 nováčků, kteří nastoupí ke středočeské policii. Na snímku Josef Budil.Zdroj: Policie ČRV rámci oceňování délesloužících příslušníků policejního sboru policistů převzalo 23 středočeských policistů medaile Za věrnost – a čtyři z nich z nich dokonce v I. stupni, oceňujícím bezvadný výkon služby minimálně po dobu 30 let. Ocenění obdrželi také policisté podílející se na fungování krajské pořádkové jednotky i ti, kteří se, kteří se zúčastnili zahraniční mise (nasazeni byli v Makedonii a Srbsku).

Pamětní bodák, který je u policie jedním z nejvyšších možných ocenění, získal zástupce vedoucího krajského odboru služby dopravní policie Josef Budil. Bodák, který není součástí uniformy, ale je upraven k zavěšení na stěnu, představuje ocenění obzvlášť mimořádných zásluh o Policii ČR – v případě plukovníka Budila během více než čtyřicet let trvajícího služebního poměru v předlistopadových i nynějších policejních složkách.

Sametová revoluce. Až 800 tisíc lidí se sešlo v sobotu 25. listopadu 1989 na Letenské pláni, aby vyjádřilo v tento klíčový moment podporu Občanskému fóru.
Revoluce? Třetina lidí tvrdí, že se jí aktivně zúčastnila