Některá zákoutí považují za nebezpečná. Olej do ohně přilévá i fakt, že v letních měsících se v lesoparku schází různé skupiny. Město chce lesopark ještě více přiblížit lidem, a proto do něj plánuje investovat.

Přestože z veřejné debaty vzešla řada podnětných návrhů, radnice nemá kapacitu na to vše realizovat naráz. Omezující jsou hlavně finanční možnosti a další prioritní akce. I tak ale radnice plánuje, že se do práce pustí už příští rok a první etapu úprav dokončí během léta, kdy je lokalita nejvíce navštěvovaná.

„Chybí tam veřejné osvětlení a stavební zásah si zaslouží i svahy. Naposledy jsme je upravovali v roce 2002, to už je čtrnáct let," připomněl starosta Ondřej Lochman. Městu se navíc podařilo získat dotaci ve výši 1,2 milionu ze Státního zemědělského intervenčního fondu. A tak už se mohl rozběhnout první krok příprav, kterým je výběrové řízení na dodavatele.

První etapa za čtyři miliony korun

„Celkové náklady první etapy budou ale vyšší. Odhaduji, že se budou pohybovat kolem čtyř milionů," upřesnil starosta Mnichova Hradiště s tím, že i když je o projektu hodně informací, stále o něm nejen úředníci hodně diskutují.

Počítají, že veřejné osvětlení přibude v úseku od Máchovy ulice ve směru k fotbalovému stadionu. Kromě toho zlepší současný stav například u tzv. sáňkařské stezky. Revitalizovaný lesopark však nabídne i lepší podmínky pro rozhled. Město totiž počítá s dvěma vyhlídkami.

První přijde na řadu ta, z níž je vidět na zámek. V další etapě by radnice mohla upravit výhled na Jizeru. „Nainstalujeme i několik nových laviček a informační tabule pro lepší orientaci," dodal Ondřej Lochman.

Žádné změny se však nedotknou skalního masivu, který opadává, což omezuje i úpravu přilehlé cesty. Důvodem jsou peníze. Město žádalo o dotaci, ale neuspělo. Štěstí zkusí i za rok.

Čtěte také: Na oblíbenou cyklostezku z Berouna do Srbska jen na vlastní nebezpečí