Jako politik nese odpovědnost za údržbu více než 8,5 tisíce kilometrů silnic druhé a třetí třídy, jež má na starost příspěvková organizace Správa a údržba silnic Středočeského kraje.

Prohrnovat fofrem? To se nedá

Předtím, než se zimní údržba komunikací stane palčivě aktuální a motoristy ostře sledovanou záležitostí, Bendl připomíná, že se mimo jiné musí hledět na bezpečnost: s pluhem tedy není možno jet nijak zběsile. „Odletující sníh z radlice nesmí poničit svislé dopravní značení anebo domy; přitom platí: čím vyšší rychlost jízdy, tím rychlejší let a výška odhrnovaného sněhu jsou. Nemluvě o adhezi obřího sypače na kluzkém povrchu,“ upozornil Bendl, proč silničářské vozy, vážící obyčejně od 20 do 30 tun, motoristy „zdržují“. Nedělají to naschvál.

Novým náměstkem hejtmanky Středočeského kraje byl v pondělí zvolen Michael Kašpar (STAN), který se v radě kraje bude starat o finance a dotace. Pracovat bude hned od 1. listopadu 2022 jako neuvolněný náměstek.
Starosta Kolína si ještě přibírá post náměstka hejtmanky. Na částečný úvazek

Upozorňuje také, že vozy údržby, s nimiž pro krajskou právu silnic jezdí nasmlouvané firmy, nemohou být všude zároveň, jak by motoristům vyhovovalo a jak by si přáli. „Řidiči často nadávají, že sypače nejsou vidět; zvláště za sněžení. Je nutné si ale uvědomit, že než sypač projede dva dané okruhy, chvíli to trvá – a sněhu logicky přibývá i tam, kde technika s radlicemi už projela,“ vzkázal Bendl veřejnosti prostřednictvím facebooku.

„Asi nejhorší bývá situace v kopcích – anebo naopak na rovných širých pláních, kde je sníh hnán vysokou rychlostí větru, a i na ošetřeném povrchu se během chvíle opět vytvoří jazyky,“ upozornil na místa, kde se vyplatí maximální obezřetnost.

Jedním dechem Bendl ujišťuje, že silničáři opravdu nespí: přestavěli svá vozidla pro zimní údržbu, tedy je vybavili sypací nástavbou a radlicí. V každé ze čtyř oblastí, do nichž silničáři dělí Středočeský kraj, také nastupují do nepřetržitých služeb dispečeři. Ti sledují vývoj počasí a ve svěřeném regionu průběžně řídí údržbu silnic. „Každé vozidlo má jasně stanovenou trasu a pořadí, v jakém bude svěřené úseky udržovat,“ uvedl Bendl, jenž trvá na tom, že oblíbená hláška „silničáři zaspali“ neobstojí. „Ve službě jsou kolegové v oranžových mundúrech non-stop – stejně jako záchranáři, hasiči anebo policisté,“ zdůraznil krajský radní.

Kudy projel sypač, prozradí web

O tom, kudy vozy zimní údržby projížděly, informuje Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje na svém webu; přímý přístup k mapě s vyznačenými průjezdy sypačů nabídne odkaz ksus.cz/mapaov/index.html. Pro případ potřeby Bendl nabízí i telefonní číslo na dispečink krajských silničářů, které je ostatně dostupné na zmiňovaném webu správy silnic: kontakt na nepřetržitou službu je 724 799 159.

Ilustrační foto
Výdaje kraje za energie se několikanásobně zvýší. Hejtmanství radí, co dělat

Ne ve všech případech však má tamní služba možnost vyslat sypač do míst, kde by byl potřebný. Dálnice a silnice první třídy spravuje stát prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic ČR. O místní komunikace se zase starají obce a města nebo správci účelových komunikací. Tři sta kilometrů krajských silnic (což je ovšem součet poskládaný z krátkých úseků) je pak určeno jako komunikace bez zimní údržby: vesměs jde o málo využívané silničky vedoucí do míst, kam lze dojet i jinudy. Toto opatření umožňuje „ušetřit“ sypače pro úseky, kde jsou jejich služby potřebnější.

Kontakt na dispečinky středočeských silničářů:

- Nepřetržitá služba Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje: 724 799 159

- Oblast „Kutná Hora“ se sídlem v Kolíně (Kutnohorsko, Kolínsko, Nymbursko, jižní část Prahy-východ): 606 602 287; dispecink.khora@ksus.cz

- Oblast „Benešov“ se sídlem v Benešově (Benešovsko, Příbramsko): 602 945 571; dispecink.benesov@ksus.cz

- Oblast „Mnichovo Hradiště“ se sídlem v Mnichově Hradišti (Mladoboleslavsko, Mělnicko, část Prahy-východ): 602 739 770; dispecink.mhradiste@ksus.cz

- Oblast „Kladno“ se sídlem v Kladně (Kladensko, Berounsko, Rakovnicko, Praha-západ): 723 353 179; dispecink.kladno@ksus.cz

Zdroj: Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje