Ten, stručně řečeno, vysvětluje vznik boční síly při obtékání rotujícího tělesa plynem nebo kapalinou. A trojici poděbradských studentů se na videu podařilo názorně ukázat fyzikální souvislosti pohybu míče při fotbalové falši. Opět kratičké vysvětlení – jde o rotaci, která dokáže změnit očekávaný směr nejen u míče, ale třeba i v případě kulečníkové koule. V Poděbradech se tyhle sportovní triky podařilo vysvětlit s použitím „poskakujících“ kelímků. Nemusí se totiž jednat jen o kulatý předmět: může to být i válec.

Video můžete zhlédnout kliknutím SEM.

Video loni získalo prvenství v kategorii středních škol v rámci soutěže o nejlepší fyzikální pokus „Vím proč“ – a s tímto oceněním se pojí nejen předání tabletu pro vítěze, ale i dvousettisícová prémie pro školu na vybavení učebny přírodovědných předmětů. Příležitost získat takové ocenění se nabízí i letos, připomíná Ota Schnepp ze středočeského zastoupení společnosti ČEZ. Právě její nadace stojí za organizováním soutěže pro žáky základních a studenty středních škol, jež vstupuje už do pátého ročníku. „Přihlásit se je možno do konce března,“ konstatoval Schnepp. Připomněl tak termín, do kterého je možné na www.vimproc.cz vkládat krátká videa s vlastními pokusy odhalujícími tajemství fyzikálních jevů.

Ilustrační foto.
Kde mají měřit rychlost, mohou policistům poradit občané

„Fyzika nepatří zrovna k nejoblíbenějším předmětům, přitom nás provází doslova na každém kroku. Věříme, že když se děti pustí do pokusů a objevování, jak náš svět vlastně funguje, najdou si k ní cestu,“ připomněl manažer strategického náboru Skupiny ČEZ Pavel Puff. O tom, že právě takovéhle natáčení může hodně změnit, nepochybuje. Připomněl známou moudrost, která praví, že jednou vidět je víc, než stokrát slyšet. „A my zastáváme teorii, že jednou si vyzkoušet je víc, než tisíckrát vidět,“ poznamenal, proč se vyplatí na pohled nudné poučky a vzorečky ověřovat vlastními pokusy. Leckdo tak může objevit, jaké dobrodružství přináší vlastní poznávání.

Porotci, kteří soutěžní příspěvky posuzují, se přitom shodují, že tyhle nahrávky rozhodně stojí za zhlédnutí. Videa zveřejněná na webu soutěže, kde jsou ta z dřívějších ročníků roztříděna do přehledných kategorií, lze doporučit jako inspiraci učitelům – ať už pro zpestření vyučovacích hodin, nebo pro uplatnění v rámci nepovinných kroužků. Opravdu je přitom z čeho vybírat: od počátků soutěže až do pátku vzniklo přesně 950 videí. Atraktivní jsou třeba pražské příspěvky v roku 2015 věnované kreslení elektrickým proudem či Teslovu transformátoru. Nebo víc zaujme aktuálně soutěžící vzájemná přitažlivost balonků, Heronova parní baňka – či snad výměna vody za víno?

„Kvalita se rok od roku zvyšuje a je stále těžší vybrat vítěze,“ poznamenala porotkyně Daniela Martincová. Vedle mínění porotců ovšem o úspěchu v soutěži rozhoduje také hlasování veřejnosti.

28. kongres ODS v hotelu Clarion Ostrava, 13. ledna 2018. Na snímku Martin Kupka.
V boji proti kamionům se ve straně sešikujte, vyzval Kupka představitele ANO
Ilustrační foto.
Záměry protáhnout tramvajové koleje za Prahu dostávají konkrétní podobu