„Doporučuji spíše mořské ryby, jako halibuta nebo pražmu královskou. Losos je klasika a mají ho všude, raději bych si zašel někam, kde nemají mražené ryby, ale čerstvé. Mám rád rybu vcelku na grilu, ale u nás lidé chtějí ryby spíše vyfiletované,“ řekl Hynek Vávra, který má nejraději mořského vlka nebo ďase.

Důležité při nákupu je, aby ryba byla dostatečně velká, protože se z ní dají udělat pěkné filety. Placaté ryby jdou ugrilovat hůře. Na rybu by šéfkuchař Hynek Vávra doporučoval dát jenom sůl, pepř, citron, olivový olej a bylinky, jako tymián nebo rozmarýn. Marináda na rybu nepatří, protože může přerazit její chuť.

„Jako přílohu bych 
k rybě volil něco lehkého, třeba brambory, bílé pečivo nebo salát. Dobrá je i rýže,“ uvedl Vávra s tím, že lidé se nebojí experimentovat a rádi si dají netradiční rybu. Aktuálně je sezona jehlic, což je makrelovitá ryba, která je podobná úhořovi, jen hlavu má do tvaru jehly.

Hlavně maso

Ke grilování se hodí ale hlavně maso. Vávra má nejraději vyzrálou roštěnou, ale pro jeho zákazníky připravuje nejčastěji rib eye. „Beru i nízký argentinský roštěnec, který má navrchu tukové krytí. Z toho loje vznikne krásná šťáva, která maso ovoní. Maso se nesmí vysušit, pak je to tužší,“ upřesnil Vávra.

Sám si maso připravuje akorát. Jako přílohu by volil fazolky nebo zeleninu. Ty tam jsou doby, kdy se na maso dávaly různé marinády a grilovací koření. Oblíbené jsou i hamburgery. Důležité podle něj je, aby se k tomu nepodávaly kupované housky, ale nejlépe doma upečené, aby byly akorát vysoké.

Hynek Vávra má sice rád indickou a asijskou kuchyni, ale raději kuře na paprice. Toho se nikdy nepřejí. Dokonce i jeho třináctiletý syn si od něj bere inspiraci a rád vaří. Se šestiletou dcerou pak ráno občas plete housky. „Sice její rohlík není žádný krasavec, ale vydrží u toho třeba hodinu. Je to dřina,“ shrnul Hynek Vávra, který teď nejčastěji dělá jahodovo-rebarborový sirup.

Léto v kuchyni

A jak takový šéfkuchař tráví léto? Samozřejmě 
v kuchyni. Týden nevařit, to Hynek Vávra vůbec nezná. Relaxovat se ale snaží aspoň pohybem, a i když nemá čas na cvičení, rád jezdí na kole. Třeba i do práce z centra Prahy až do Průhonic. Ale ne po magistrále, raději to bere oklikou přes přírodu. Zatím má letos najeto přes tisíc kilometrů, takže má co dohánět.

Čtěte také: Hliněná bašta nenabízí jen jídlo, ale i posezení pro milence a pohled na hladinu