Došlo k ní v supermarketu v Jesenici, kde někdy mezi jednou hodinou po poledni a tři čtvrtě na dvě zmizela návštěvnici kabelka odložená do nákupního vozíku. Společně s ní žena přišla o mobilní telefon, peníze, doklady a platební karty. U kterých byl bohužel přiložen i PIN kód, upozornila v pátek policistka Jana Dětská, kde se vedle nepozornosti stala největší chyba. „Toho samozřejmě pachatel využil a následně neoprávněně vybral finanční hotovost ve výši 70 tisíc korun,“ konstatovala Dětská.

Nejde přitom o ojedinělý případ. Za podobných okolností utrpěl vysokou škodu i senior nakupující v Kladně rovněž ve čtvrtek, ale již dopoledne. Šestasedmdesátiletý muž vyčíslil škodu na 16 400 Kč. „V obchodním domě v ulici Vítězná si do nákupního vozíku odložil svou tašku s osobními doklady, dioptrickými brýlemi, mobilním telefonem a peněženkou s finanční hotovostí – a jal se vybírat ovoce,“ přiblížila okolnosti policistka Michaela Nováková. Vozík odstavený opodál zůstal podle jejích slov bez dozoru asi deset minut. Když se k němu muž vrátil, byla taška pryč.

Dětská v pátek připomněla, že zloději využívající podobných příležitostí zpravidla vyhledávají místa, kde se pohybuje větší množství lidí. „Samotná krádež bývá bleskově rychlá a předem pečlivě nacvičená,“ poznamenala Dětská s tím, že okradení často zjistí, že jim chybí peněženka, doklady a další věci až mnohem později – a leckdy i na jiném místě, než kde k činu došlo. O tom, za jakých okolností byli okradeni a kdo to může mít na svědomí, pak nemají ani potuchy. 

Policisté proto doporučují: mějte své věci neustále pod kontrolou – a věnujte pozornost i svému okolí. Nápadní mohou být třeba lidé potloukající se zdánlivě bez cíle, ti, kteří záměrně vytvářejí tlačenici nebo zmatek, stejně jako ruce maskované přehozenou bundou.

Metro. Ilustrační foto.
Praha uvažuje o metru na letiště. Rekonstrukci kladenské železnice to neovlivní

Jak se vyhnout útoku kapsářů?
- Nenosit u sebe větší finanční hotovost, v peněžence by současně neměly být osobní doklady 
- U bankovních karet by nikdy neměl být přiložen jejich PIN kód
- V případě zjištění krádeže platební karty je nutné informovat banku a nechat kartu zablokovat. Okamžitě!
- Zavazadla je třeba nespouštět z dohledu – což platí i pro věci odložené v obchodě do nákupního vozíku; také v restauracích není namístě nechávat svá zavazadla a oblečení bez kontroly (i když si host jen odskočí k baru či na toaletu)
- Své věci a zavazadla je třeba mít pod kontrolou i při ukládání zboží do zavazadlového prostoru auta na parkovištích nákupních center 
- Vyplatí se pamatovat na to, že pro uložení peněz nebo jiných cenností nejsou bezpečné tašky a batohy nošené na zádech
- Muži by měli vše důležité nosit v náprsních, popřípadě uzavíratelných kapsách, nikoli v zadních kapsách kalhot. Pro ženy platí upozornění, aby nosily kabelku pokud možno u těla a využívaly různá zapínání a zdrhovadla; peněženku a jiné cennosti se nevyplácí nechávat navrchu

Zdroj: Policie ČR

Ilustrační fotografie.
V Úvalech mají popelnice o metrák lehčí než ostatní Středočeši