Titul rovněž získalo družstvo českých juniorek. Úspěchů dosáhli Středočeši také jako jednotlivci. Ze středních Čech byli konkrétně v reprezentačním týmu Tomáš Spáčil ze Zaječova u Hořovic na Berounsku a Václav Calta ze Sedlčan na Příbramsku.

„Klání v Bílině se účastnilo jednatřicet juniorů a třináct juniorek celkem ze sedmi států," informovala Eva Caltová, matka reprezentanta a jedna z vedoucích sedlčanské základní organizace mladých rybářů.

„Začínalo se muškou skish a do finále postoupili tři čeští závodníci a z toho dva Středočeši," uvedla Caltová s tím, že Tomáš Spáčil obhájil loňský titul mistra světa a Václav Calta obsadil krásné 5. místo. V disciplíně arenberg obsadili kluci 11. a 12. místo. V další disciplíně zátěž - skish obhájil Tomáš Spáčil 1. místo a Václav Calta skončil osmý.

Nový světový rekord

Uplynulou sobotu zazářil Tomáš Spáčil. „V dálkové disciplíně vyrovnal světový rekord, v zátěži - dálce vytvořil nový světový rekord, a to hodem 75,32 metru. V disciplíně zátěž dálka získal zlato a rovněž titul mistra světa pro rok 2016 a v mušce dálce medaili stříbrnou," bilancovala Caltová.

Mladý rybář ze Zaječova tak obhájil loňský titul mistra světa v rybolovné technice. Dobrými výsledky překvapil také Václav Calta, který se do reprezentace na mistrovství světa probojoval poprvé a jako úplný nováček obsadil v celkovém pořadí 10. místo. S juniorem Václavem Caltou úspěchy prožívali také jeho rodiče přímo na stadionu.

Atmosféra prý byla nepopsatelná a velmi přátelská. „Mistrovství předcházelo čtyřdenní soustředění s intenzivním tréninkem," uvedla Eva Caltová. Kvitovala též, jaký nový státní trenér Karel Světelský společně se svým asistentem Karlem Koblihou odvedli při přípravě juniorů obrovský kus práce.

Čtěte také: Kreslíř a rybář Zdeněk Hofman: Nejraději mám fóry ze života

Marie Břeňová