„Vždycky uděláme maximum pro to, abychom vše, co nás čeká, zvládli v nemocnicích,“ zdůraznila. Nezastírá však, že situace je vážná; ve středních Čechách stejně jako jinde v republice. I v rámci kraje prudce stoupá počet lidí, kteří se koronavirem nakazili – a v souvislosti s tím roste i počet hospitalizovaných. Včetně těch, kteří potřebují intenzivní péči; dokonce i s napojením na umělou plicní ventilaci.

Nemocnice mění charakter oddělení

Kraj se v minulém týdnu obrátil na všechny středočeské nemocnice s žádostí o urgentní navýšení počtu lůžek připravených pro covidové pacienty. Je s tím spojeno i omezování ostatní péče: toho, co není akutní a může počkat. Včetně plánovaných operací i dalších elektivních zákroků i některých náročnějších vyšetření.

Kontroly v době koronaviru.
Česko čeká přísnější omezení pohybu. Na dodržování bude dohlížet 30 tisíc lidí

„Zastavila se veškerá plánovaná operativa, zavírají se části dalších oddělení (jako například dětské lůžkové, ORL, urologie a další – podle možnosti nemocnic) ze kterých se vytvářejí covidária,“ potvrdila hejtmanka.

Připomněla, že v souvislosti s koronavirovým náporem také kraj pravidelně žádá armádu o pomoc se zajištěním péče. Nyní je takto ve středních Čechách nasazeno více než sedm desítek vojáků. Jedním dechem Pecková chválí i obrovské nasazení zdravotníků. „Velmi děkuji,“ uvedla na jejich adresu. Připouští však, že jen s díky vystačit nelze; je třeba zajistit víc. „Jsou vyčerpaní, někteří zoufalí a na dně. Podařilo se nám pro ně získat profesionální pomoc,“ připomněla Pecková. Víc však zatím nechce ani naznačovat, aby zdravotníkům něco nevzkazovala oklikou: „Nejdřív poputují informace k nim.“ Standardně pro podobné případy funguje ve zdravotnictví takzvaný SPIS – systém psychosociální intervenční služby, umožňující pracovníkům získat v tíživé situaci odbornou podporu. Podobá psychologická pomoc je k dispozici i v rámci jednotlivých složek integrovaného záchranného systému.

Významná je také spolupráce se Správou státních hmotných rezerv, která do středních Čech poskytla plicní ventilátory a další zdravotnické přístroje. Umožnilo to na jednotkách intenzivní péče zřídit další lůžka s umělou plicní ventilací pro vysoce intenzivní péči typu ARO. Jde sice o místa nově připravená jen pro několik dalších pacientů, ale doba je dnes zlá: skutečně každé lůžko se počítá. Celkově je nyní k dispozici 205 ventilátorů.

Covid ARO nemocnice v Náchodě
Jak vypadal rok s covidem: tisíce mrtvých a vládní sešup

Očkování se rozšiřuje i v rámci veřejnosti

Výrazně ve středních Čechách pokročilo očkování – a zkušenosti podpořené statistickými daty ukazují, že funguje. Nejen mezi zdravotníky, z nichž je v kraji naočkováno 65 procent. Většinově už byli očkováni také zaměstnanci pobytových zařízení sociálních služeb – ale i jejich klienti.

Především se však posunulo vpřed očkování seniorů. Z 51 tisíc obyvatel kraje ve věku 80 let a více se k vakcinaci registrovalo 24 tisíc – a z nich 19 tisíc již bylo očkováno. Podle hejtmančiných slov jich mohlo být i víc. „Vakcíny máme, ale těch pět tisíc staroušků nereaguje na pozvání k očkování,“ poznamenala Pecková. „Moc bych je chtěla poprosit, aby se přihlásili. Vakcína je dokáže ochránit,“ konstatovala. S upozorněním, že nyní se už rozbíhá očkování učitelů a občanů starší 70 let.

Očkování proti koronaviru ve středních Čechách
- Středočeský kraj má nejhustší očkovací síť mezi kraji; očkuje na 19 místech – a v uplynulém týdnu byla otevřena velkokapacitní očkovací místa ve Slaném a v Říčanech.
- Hodně se očkuje v Kladně, Kolíně, Nymburce, Mladé Boleslavi, Benešově a v Příbrami.
- Naočkováno už ve středních Čechách bylo skoro 62 tisíc osob, ale z toho je téměř 10 tisíc z jiných krajů – současně však 27 tisíc Středočechů bylo naočkováno v Praze.
- Očkovat budou moci už i praktičtí lékaři. I pro ty, kteří nejsou členy Sdružení praktických lékařů, jsou na webu ockovani.kr-stredocesky.cz k dispozici podrobné informace, jak se zapojit.
- Když se ukázalo, že praktičtí lékaři nemají injekční stříkačky a jehly pro zajištění vakcinace, kraji se ve spolupráci s Prahou podařilo obstarat 200 tisíc kusů.
- Odpovědi na své dotazy k očkování proti koronaviru mohou občané získat na krajské infolince kraje 800 710 710 a na e-mailu covid@kr-s.cz.

Zdroj: Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje