A porota, v čele s Korantengem, ochutnávala jedno cukroví po druhé. Porota nakonec rozhodla, že u ní zvítězila Květuše Hildebrandtová z Olomouce s bezlepkovým cukrovím, druhá u poroty skončila Zdeňka Veverková z Prahy, kterou zastupovala vnučka Hana Láníková. Ta přivezla na ochutnávku zámecké kluky. Třetí místo pak u porotců obsadila Anna Hofmannová z Dubí, která upekla kávové oválky.

Čtenáři regionálních Deníků mohou o nejoblíbenějším receptu hlasovat i prostřednictvím kuponu, který najdete na jiném místě dnešního vydání. Hlasovat lze také prostřednictvím internetu ZDE.

Těsně po vyhlášení nejlepších jsme si s Reyem Korantengem povídali.

Moderátor zpráv na TV Nova Rey Koranteng jako člen poroty v soutěži regionálních Deníků Hledáme nejlepší vánoční recept.Máte za sebou dvanáct ochutnávek v docela rychlém sledu, jak se cítíte?

Předně, všechno bylo výborné. Jak se cítím? Přišla sem vánoční atmosféra. Já mám Vánoce rád, mám je spojené s cukrovím, které ale přes rok vůbec nejím. Moje česká babička pekla asi deset druhů cukroví, tchýně peče, manželka s dcerou jich pečou jen pár, ale to všechno, co tady bylo, je úplně jiné. Mám spoustu inspirací, zkusím to doma navrhnout. V každém případě mám rád karamel a ten tady dneska byl zastoupen. Jsem tedy spokojen.

Jak byste ohodnotil výkon přítomných dam?

Napekly výborné cukroví. Smekám už jen kvůli tomu, že většina z nich pracuje a stará se o děti, nebo jsou na mateřské. Prostě je vidět, že to je jejich koníček, kterým se odreagovávají.

Zaslechl jsem, že nemáte rád rum a sójové tyčky?

To je pravda. Rum mi nikdy nechutnal, vlastně jsem ho měl asi jen jednou, vadí mi jeho aroma. Třeba rumové pralinky, ty si nikdy nedám. Tady mi ten rum nevadil, byly to jen slzičky v cukroví.

Jak je tu u vás doma v rodině s vánočními zvyky?

Mám dvě dcery, osmnáctiletou a sedmiletou. No a před Štědrým dnem pravidelně chodíme na procházku. Jdeme na Pražský hrad, Královskou cestou na Staroměstské náměstí, kde si dáme nějakou dobrotu. Teď si dáváme trdelník, za mě to byly pirohy, ale ty teď neseženete. A na Štědrý den jdeme na hřbitov za babičkou a dědou, následně pak do lesoparku na procházku. Když pracuju, jdu do televize, a jinak domů na večeři.

Kapr?

Jasně. I když ho ale celý rok nejím, přestože mám rád ryby. Kapra přes rok si nedám. Vánoce jsou výjimkou. Takže kapr a pak třeba řízky.

Dárky nakoupené?

Kdepak. Mám ale představu. Vždycky tak měsíc shromažďuji informace o tom, co by se komu hodilo a líbilo a čím bych koho potěšil. Pak to objednám a dojedu to zaplatit a vyzvednout.

Co vlastně máte rád k jídlu?

Mám rád všechno, snad jen nemusím plněný paprikový lusk - to je nějaká averze ze školní jídelny. Jinak mám rád třeba svíčkovou, kachnu, řízky, ovocné knedlíky. Mám rád exotická jídla, třeba burritos a sushi. Manželka je výborná kuchařka, vaří skvěle.

Vy vaříte?

Ne, vůbec. Neudělám si ani vajíčka. Když jsem o víkendu sám doma, tak si udělám těstoviny a zaleju to jakoukoliv omáčkou. Nemám k vaření odpor, jen se mi prostě vařit nechce.

Čtěte také: Cukroví zámečtí kluci z Modřan zabodovalo