Jak dlouho jste přesně na Sedlčansku působil?

Nastupoval jsem do Lobkowiczkého pivovaru 1. května 2013. Odcházím s čistým svědomím a pocitem, že v pivovaře je velmi dobrý pracovní tým.

Když se ohlédnete za svým působením v regionu, co se podle vás nejvíc povedlo?

Podařilo se zahájení výroby speciálně svrchně kvašených piv. V současné době Pivovar Vysoký Chlumec vyrábí piva tipu pšeničného svrchně kvašeného speciálu pro celou republiku. Pivovar přechází od výroby levných piv na piva vyšší kategorie. Možná to zní trochu neskromně, ale myslím si, že se o pivovaru v posledních letech ví víc, než před mým příchodem. Otevřel se při akcích s oficiálním názvem Den pivovaru, které veřejnost vnímá jako slavnosti piva, fungují exkurze do pivovaru… Letos se Den pivovaru uskuteční 10. září a vím, že na slavnosti je vyšší rozpočet, než když jsme s nimi začínali. Z toho, co se tak úplně nepodařilo podle mých představ, byl technický rozvoj. Bylo to všechno o penězích… Je jasné, že pivovar potřebuje investovat dál do obnovy technologie.

Jak jste se sžil s lidmi a krajinou?

Pro mě bylo Sedlčansko úplně nový neznámý kraj. Bude to znát jako klišé, ale poznal jsem, že je naprosto úžasný, je tu nádherná příroda. Nechci, aby to znělo hanlivě, spíš naopak, ale vnímám region tak trochu jako konec světa uprostřed Evropy. Poznal jsem tu i spoustu šikovných a zajímavých lidí.

Poznával jste Sedlčansko především na kole?

Nejen na kole, ale všemi možnými způsoby. Kromě toho, že jsme s přítelkyní nadšení cyklisté, účastnili jsme se několika organizovaných pochodů, ale turistice jsme se věnovali i individuálně. Troufám si říci, že celý tento kraj znám velmi dobře.

Oblíbil jste si obzvlášť nějaké konkrétní místo, po kterém se vám bude stýskat?

Moc se mi líbí v Sedlčanech, svoje kouzlo má Vysoký Chlumec, ale těžko rozdělovat místa do škatulek. Celý kraj je krásný.

Proč jste se tedy Sedlčansko rozhodl opustit?

Není to tak, že bych před něčím utíkal, ale přijímám další pracovní výzvu.

U společnosti Lobkowicz jste 30. června skončil. Jak si užijete léto?

Léto si samozřejmě chci vychutnat. Budu se věnovat aktivitám, na které mi v průběhu roku nezbyl čas, protože práce v pivovaru bylo pořád hodně. Kromě toho ale musím pracovat na přípravě nového projektu, který pro mě bude vysoce aktuální na podzim letošního roku. Mezičas chci využít k poznávání Evropy, než z Evropy odjedu.

Kam máte namířeno vařit pivo?

Ke konci loňského roku jsem dostal od české společnosti nabídku a byla z té kategorie, které se neodmítají. S firmou jsem se domluvil na tříletém kontraktu v zahraničí. Konkrétně se jedná o dva projekty v Jižní Koreji.

Máte už svého nástupce?

Od 1. července je jmenovaný Vít Zrůbek, který je ze Sedlčanska - konkrétně z Nechvalic. Je to člověk, kterého jsem si sám vybíral. Má pro tuto práci nejlepší průpravu. Od čtrnácti let každé prázdniny trávil v pivovaře. V době, kdy studoval na Vysoké škole chemicko-technologické a umožňovala mu to studia, tak tu také pracoval. Do Lobkowiczkého pivovaru nastoupil do pracovního poměru začátkem loňského roku – postupně se učil všechny profese - od vaření až po stáčení piva. Od října byl jmenován do pozice vedoucího výroby. Věděl jsem, že bude velmi dobrý. A praxe ukázala, že je ještě lepší než jsem si já myslel. Pro region je dobré, že dosáhl nejvyššího pivovarského vzdělání a také - a bez toho to v našem oboru nejde - práci prožívá srdcem.

Bude mít v pivovaru dobré rádce?

U pivovarnictví, stejně jako u jiné profese, nezáleží jen na jednotlivci, a on má kolem sebe lidi, na které se může spolehnout - například Věru Hortovou nebo Martina Krále.

Čtěte také: V Malém Rohozci si cení toho, že jejich pivo se v hospodách pije stále víc

Marie Břeňová