Jeho areál v Praze pod Vítkovem, příznačně s žižkovskou adresou U Památníku, je dlouhodobě uzavřen kvůli rozsáhlé rekonstrukci celého komplexu spojené s modernizací. Muzejníci se podle slov ředitele VHÚ Aleše Knížka zapojili do přípravy výstavy nazvané Nikdy se nevzdáme!, jíž pohnuté události roku 1942 připomene Národní muzeum. V jeho historické budově bude výstava zahájena 27. května – právě v den výročí útoku na Heydricha.

Už to ale nebude dlouho trvat a své návštěvníky přivítá i armádní expozice na Žižkově. Ředitel Knížek ohlásil, že proměna, započatá v roce 2018, se se blíží do finále. Stavební část je hotová – a otevření se chystá na podzim. „Momentálně se po rekonstrukci instaluje sedm a půl tisíce sbírkových předmětů,“ konstatoval brigádní generál Knížek. A z jeho slov plyne, že vojenská historie zde bude dotažena až po současnost: nejnovějším exponátem se stane cedule z ambasády v Kábulu, opuštěné v souvislosti s odchodem spojenců z Afghánistánu v loňském roce.

Ilustrační foto.
Domácí hospicovou péči mohou dostat i Ukrajinci mimo svůj domov

Byť se navenek příliš nezměnilo – rekonstrukce respektuje původní fasádu – uvnitř už se rodí budoucí podoba nové expozice, jež představí vojenství z pohledu evropského i regionálního. I když se ještě bude během léta řešit třeba nasvícení a audiovizuální doprovod, samotná příprava pokročila natolik, že se už před několika dny mohli přijít podívat dva generálové-pamětníci: veteráni ze západní i východní fronty Emil Boček a Miloslav Masopust.

V expozici věnované druhé světové válce oba osobně vložili do vitrin předměty připomínající jejich vlastní vojenskou činnost za druhé světové války. Armádní generál Boček tam umístil zarámovaný znak 310. československé stíhací perutě RAF, v níž sloužil jako letec, a generálmajor Masopust, jenž působil v 1. československém armádním sboru v SSSR a s 5. dělostřeleckým plukem se účastnil i Slovenského národního povstání, instaloval do expozice vojenský nůž sovětské armády, který fasovali především příslušníci vybraných jednotek: výsadkáři, průzkumníci a automatčíci (střelci ze samopalu).

Blíže představit rodící se expozici se ředitel Knížek chystá uprostřed prázdnin, kdy už nebude působit rozpracovaným dojmem. S oficiálním otevřením muzea pro veřejnost pak počítá v říjnu.