Pohár trpělivosti totiž přetekl občanům v Šultysově ulici. Ačkoliv se oni, stejně jako příslušníci městské policie shodují na tom, že hluk v ulici je dlouhodobý problém a s protikuřáckým zákonem přímo nesouvisí, shodně připouštějí, že právě nový zákon celou situaci zhoršil. „Obdrželi jsme stížnost na nedodržování veřejného pořádku v Šultysově ulici, kdy byla do lokality opakovaně volána městská policie,“ uvedl místostarosta Kutné Hory Josef Viktora.

Iniciátory stížnosti je deset místních obyvatel. „Hluk na rozhraní Šultysovy a Husovy ulice je dlouhodobý problém. Protikuřácký zákon ho ale dost zhoršil,“ uvedl jeden z iniciátorů stížnosti, který si však nepřál zveřejnit své jméno. Hlavním smyslem stížnosti podle něj je nejen na problém upozornit vedení města, ale také jej přimět k nějakému aktivnímu řešení. „Podle nás by se měla více zapojit městská policie a to častějšími hlídkami a kontrolami přímo v ulici a také vhodnými sankcemi. Vždyť ti lidé chodí z barů na ulici s plnými sklenicemi a popíjejí, to přece vyhláška zakazuje,“ doplnil s tím, že kdyby městská policie například o víkendech mezi půlnocí a jednou hodinou v ulici dění monitorovala svým aktivním pobýváním v ní, situace by se mohla změnit a mnoho lidí by si nedovolilo to co nyní.

Na tom, že situace je pro místní neúnosné, se shoduje i další obyvatel Šultysovy ulice Dalibor Dostál. „Ten hluk je skutečně neúnosný již několik let. To, že byla stížnost podána krátce po tom, co začal platit protikuřácký zákon, je spíše shoda okolností,“ uvedl. Podle něj nejde jen o nějakou konverzaci pár lidí na ulici. „Návštěvníci zdejších provozoven na ulici hlučí, rozbíjejí sklenice, perou se,“ doplnil Dostál.

"Rozloučení" s kouřením v čáslavské Irské.
PROTIKUŘÁCKÝ ZÁKON: Budeme volat policii, říkají hostinští. Pokuty nechtějí

Na celé věci je prý pro město ke škodě ten fakt, že hluk a nepořádek v historickém centru města děsí turisty. A nejen je. „V sobotu nebo v neděli ráno je v podloubí a u morového sloupu nazvraceno, čpí to tam močí a obvykle se válí spousta střepů všude kolem. Člověk se obává poslat děti i nakoupit,“ doplnil nejmenovaný iniciátor stížnosti s tím, že právě nepořádek je další z věcí, která místním mimo hluku vadí. Podle něj by se zejména o víkendových dnech měli v těchto místech častěji ukazovat pracovníci technických služeb.

Město Kutná Hora však již první krok udělalo. Rada města na svém posledním zasedání nejenže uložila městské policii častější kontroly v Šultysově a Husově ulici, pomoci se městské policii snaží i personálně. „Od 1. září odsouhlasila rada města vytvoření nového pracovního místa na pozici administrativní pracovník zařazený u obecní policie,“ řekl Josef Viktora.

Cigareta. Ilustrační foto.
Protikuřácký zákon neztíží život zdaleka jen kuřákům

Podle něj je to právě z toho důvodu, aby strážníci městské policie mohli být více v terénu. Ti sami situaci vnímají, ale připouštějí, že mají někdy dost svázané ruce. „Neřešíme to jen v centru města, je to problematika i restaurací s předzahrádkami na sídlištích. Bohužel nemůžeme být na všech místech v jeden okamžik,“ uvedl zástupce Městské policie Kutná Hora Boris Doubrava s tím, že konkrétně Šultysově ulici se nyní budou více věnovat a kontroly budou častější. „Není zákaz vycházení ani shromažďování. Za to, že někdo stojí venku a povídá si, ho lze jen stěží trestat. Ty, co hlučí a rozbíjejí sklenice, zase musíme de facto chytit přímo při činu, jinak bez důkazů pracovat nemůžeme,“ doplnil Doubrava.

Podobné situace podle něj ale řeší více měst a teprve čas ukáže, jak problematiku s kuřáky na ulici půjde řešit. Tak to vnímá i majitel jednoho z barů v Šultysově ulici. „Je to důsledek zákona, že ti lidé chodí ven, nevím, co my s tím jako provozovatelé můžeme dělat. V zimě to bude ještě horší, když je tma ve čtyři a hluk se šíří v noci. Na druhou stranu, oni hluční mohou být i dva pejskaři, co v noci venčí a povídají si pod otevřeným oknem. Je zvláštní, že někteří lidé bydlí v centru města a chtějí mít klid jako na vesnici,“ řekl Miroslav Hvězda.

Průtrž mračen a kroupy v Kutné Hoře 7. července 2017, pohled z balkonu do údolí Vrchlice.
Poryvy větru při bouřce kácely stromy