Voda způsobila škody jak na soukromém majetku občanů, tak na majetku města. Podle náměstka primátora Jiřího Boušky už byl proveden hrubý součet škod, který momentálně překročil jeden milion korun. A výčet ještě není konečný.

„Největší škody jsme zaznamenali na Severovýchodní tangentě a v Debři před mostem v Josefodolské ulici, kde to opět spláchlo hlínu z polí. Postihlo to ale i Podlázky, Staré město, velké problémy byly i v Mládežnické ulici, kde došlo k propadu několika parkovacích stání," upřesnil náměstek Bouška.

Problémy v posledně jmenované lokalitě měli i majitelé garáží, kam natekla voda, lidé tu měli ve svých vozech často vodu až po sedačky. „Zasaženy byly i školy, kde došlo v několika případech k vytopení půdy sklepa, zateklo na půdy, voda natekla i do zázemí bazénu nebo do obou sportovních hal," přidává další postižené lokality Jiří Bouška.

Na poslední chvíli

Voda smetla i cestičky v cykloparku na Štěpánce, déšť potrápil i knihovnu a domovy důchodců. Podle náměstka primátora Michala Kopala ale mohly být škody daleko větší. „Například v penzionu pro důchodce vyváželi zaměstnanci auta z garáží doslova na poslední chvíli. Později se ukázalo, že je tak skutečně zachránili před zatopením," vysvětlil.

Silnice propadla například také na Ptácké ulici, podobných menších propadů silnic a chodníků bylo po celém městě víc. Tyto škody se snaží průběžně řešit a opravovat. „Obávám se, že některé následky se mohou projevit až za pár týdnů nebo měsíců. Je možné, že začnou podklesávat chodníky a nebo se propadat silnice. Tím by se samozřejmě zvedla i ta celková škoda," dodal náměstek.

Opět došlo k problémům i v lokalitě na Rozvoji, kde je dlouhá léta poddimenzovaná kanalizace, takže v případě deště kanalizace zaplaví suterény a sklepy v Novákově, Janáčkově, Dvořákově a Štefánikově ulici.

Jekhetani Luma se po bleskové povodni otevře klientům příští týden

Jehkhetane Luma se po bleskové povodni vrací k fungováníZdroj: Magistrát Mladá Boleslav

„Z nejhoršího už jsme naštěstí venku," řekla Martina Brzobohatá, ředitelka mladoboleslavského sdružení Jekhetani Luma Společný Svět. Blesková povodeň z minulého týdne se totiž neslitovala ani nad tímto zařízením, které pomáhá nejen obyvatelům žijícím na okraji společnosti, ale také cizincům, lidem, kteří mají problémy s dluhy apod.  

„Už začínáme pomalu fungovat. Pokud nám teď klienti zavolají, objednáváme je na příští týden. To už tu bude možný provoz," vysvětlila.

Po vydatném středečním dešti nateklo dovnitř sociální poradny v Erbenově ulici dvacet centimetrů vody. „Hodně nám pomohli místní hasiči, kteří vodu okamžitě odčerpali. Zbytek už byl na nás. Pracoval, kdo měl ruce, nohy a sílu. Kromě zaměstnanců se k nám připojili také dobrovolníci," popsala Martina Brzobohatá.

Hledání náhradních prostor

Jelikož s následky deště mají nejednu zkušenost, trochu se na možnou povodeň předem připravili. Koupili například plechovou skříň, která vodu přečkala bez problémů. Vyhodit ale museli koberec.

„A pak přišla na řadu opakovaná dezinfekce zbylých věcí. Kromě toho nám hasiči ještě půjčili dva elektrické vysoušeče a my k nim přidali ještě další dva, které jsme před několika lety dostali od škodováckých odborů," doplnila ředitelka sdružení s tím, že škody naštěstí nejsou velké. Tím, že velká voda přišla odpoledne, zaměstnanci zachránili například počítačovou techniku.

Nicméně je jasné, že na současném místě už zůstat nechtějí. Nevědí, kdy který déšť zase způsobí neplechu. Martina Brzobohatá proto rozjela jednání s městem, které by mohlo s hledáním náhradních prostor pomoci.

Čtěte také: Po přívalovém dešti se silnice změnily v řeky, Škodovka se zastavila