O takových posilách a plánech hovořil v pondělí ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v souvislosti se svou základní vizí, kterou lze shrnout do několika slov: policie získá tři tisíce nových příslušníků, přičemž se chystá nejen vznik nových dálničních oddělení, ale také zásadní posílení policistů v krajích. V současné době má policie 43 279 míst – ne všechna jsou však obsazena. Konkrétně ve středních Čechách chybí do naplnění plánovaného stavu 3,9 tisíce policistů tři stovky mužů a žen v uniformách. Celorepublikově je to zhruba desetkrát tolik.

Prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel
Šampionát v ohrožení. Fasel: Koronavirus může ovlivnit MS v hokeji


Osmdesát procent nových posil má zamířit do regionů. „Konkrétně 1754 posílí krajská ředitelství policie a dalších 750 současná i nově vzniklá dálniční oddělení v celém Česku,“ upřesnila s celorepublikovým nadhledem Klára Dlubalová z ministerstva vnitra. Po jednom i druhém ve středních Čechách dlouhodobě volají – s poznatky z konkrétních regionů – například představitelé obcí. Hamáček doplnil, že posily pro kraje by především měly umožnit rozšíření takzvaných prvosledových hlídek, jejichž úkolem je rychle dojet na místo zásahu a okamžitě řešit incidenty vyžadující neprodlenou reakci.

Kladenská nemocnice.
Kladenská nemocnice vyhlásila zákaz návštěv na vybraných odděleních

Navýšení míst už schválila vláda


Naplnění plánů, které ministr představil, by přitom mělo být na dohled: vše by se mělo stát skutečností do tří let. A to s vyšším požehnáním. Plány Hamáčkova resortu totiž v pondělí schválila vláda. „Prvních 500 nových systemizovaných služebních míst získá policejní sbor už letos v dubnu. V následujících dvou letech dojde každý rok k navýšení o 1000 a v roce 2023 opět o 500 služebních míst,“ upřesnila Dlubalová. Nová místa jsou podle jejích slov nezbytnou podmínkou k tomu, aby policie mohla dostatečně reagovat na vývoj bezpečnostní situace a dále se rozvíjet.

Vizualizace plánovaného developerského projektu na křižovatce Ohrada na Žižkově.
Na žižkovské Ohradě vyrostou bytové domy. Podívejte se, jak bude areál vypadat


Ministr má jasné představy také o počtech policistů, kteří mají v rámci jednotlivých krajských ředitelství posílit zvládání migrační krize, bojovat s kyberkriminalitou, řešit hospodářskou kriminalitu i potírat drogové delikty. Střední Čechy by však měly pozitivně pocítit i dopady posilování celostátních útvarů. Jak z hlediska působení protidrogových expertů, tak třeba i rozšíření letecké služby o pět nových míst. To má nabídnout kratší doletové časy a umožnit rozšířit letovou činnost i v nočních hodinách.

Na nejvyšší hodnocení dosáhl také další dvoučlenný tým ze středních Čech.
Mistři republiky oborů klempíř a kominík jsou ze středních Čech
Kotouč končí v síti slávistického brankáře Martina Michajlova po střele René Vydareného (není na snímku). Jeho spoluhráč Matouš Venkrbec odvedl dobrou práci na brankovišti.
Rozjetý Motor poslal Slavii domů s dvanáctigólovým výpraskem