Podle statistik rakovnické radnice jen za období leden až srpen letošního roku projede náměstím denně v průměru 1750 automobilů, ve stejném období loňského roku to bylo přitom průměrně 1660 automobilů denně.

„Ve zmíněném období v letošním roce byly příjmy města ve výši 2,455 milionu korun, v loňském roce pak činily 2,984 milionu korun," reagovala na dotaz mluvčí Alida Štulajterová.

Zatímco někteří Rakovničané zvýšení provozu na náměstí vítají, a to zejména kvůli zdejším podnikatelům a obchodníkům, pro odpůrce parkování v historické části Rakovníka je to jasný signál, že by vedení rakovnické radnice mělo se systémem parkování a hlavně pak i cenou pohnout.

Parkování na náměstí: luxus

„Už teď tu není bezpečno. Dnes se tu konají trhy, řidiči hned míří zaparkovat na náměstí, místo aby prioritně hledali místa na parkovištích v okolí. Náměstím totiž projedou, pokud nenajdou místo k zaparkování, zdarma a až poté hledají místo jinde. Myslím si, že by to mělo být zcela naopak," řekl Jiří Lev. „Parkování v centru by měl být svým způsobem luxus," dodal.

Rakovnická radnice nedávno schválila úvodní studii parkovacího systému na Husově náměstí. V rámci něho by mělo dojít k odstranění nejen takzvané výběrčí budky se závorou u výjezdu z centra, ale radnice chce následně systém nastavit tak, aby za parkování platili i řidiči, kteří do centra vjedou ve zpoplatněnou dobu, ale následně vyjíždějí, až když je závora trvale zvednutá.

„Husovo náměstí je tak nejlepším hlídaným parkovištěm. Chceme to změnit, systém bude možné nastavit tak, aby za parkování zaplatili i ti, kteří odjíždějí po zpoplatněné době," nechal se už dříve několikrát slyšet Miroslav Samaš (ANO), místostarosta Rakovníka. Právě tuto změnu by měla umožnit modernizace závorového systému.

Dvě automatické závory

U výjezdu z centra budou umístěné dvě automatické závory místo budky s obsluhou, v centru pak automaty, kde řidiči zaplatí za parkování. Závory tak budou moci být spuštěné po celých čtyřiadvacet hodin. V praxi to znamená, že řidič, jenž vjel na náměstí v placenou dobu, bude muset za parkování zaplatit, jinak se z náměstí nedostane.

Pokud ovšem vjede do centra v dobu, kdy bude parkování zdarma, systém jej pustí bez placení. „V zimě lze tato vozidla poznat, jedná se o ta dlouhodobě pokrytá sněhem," sdělil s úsměvem Pavel Jenšovský (ČSSD), starosta města.

„Termín realizace je někdy v závěru příštího roku. Až se připraví projekt, musí se požádat o územní rozhodnutí, stavební povolení. Jen územní a stavební řízení trvají okolo pěti a půl měsíce," reagoval starosta města. „V příštím roce jsou už na to připravené nějaké peníze v rozpočtu města," doplnil informace místostarosta města Miroslav Samaš.

Schválený návrh modernizace

Změnu či modernizaci parkovacího systému řeší vedení města už třináct let. Až letos v dubnu ale prošel zastupitelstvu návrh na modernizaci závorového systému. Radnice už tehdy příznivcům klasických parkovacích automatů řekla, že zmodernizovaný závorový systém bude připravený i na takovýto provoz.

„V budoucnu bude možné odstranit závory a vyzkoušet fungování na parkovací automaty. Tato varianta by byla realizovatelná až v době, kdy bude dostatek strážníků," řekl tehdy Miroslav Samaš.

Čtěte také: Výběrčí budku odstraní v Rakovníku až v závěru příštího roku