„Byla jsem v té době ve druhém ročníku na Vysoké škole zemědělské a na koleje jsem přijela už po té demonstraci; moje sestra se jí ale účastnila. A po tom, co zažila při zásahu policejních jednotek, byla ve velkém šoku,“ řekla Deníku hejtmanka, které je nyní 47 let. „Ta doba byla velmi hektická, ale pro studenty nezapomenutelná,“ konstatovala politička, jež zavzpomínala na vznik „různých akčních výborů“ i na to, jak hlídkám stávkujících studentů ve škole lidé přinášeli různé pochoutky včetně vánočního cukroví (což byla starost nejenom dojemná, ale i velice pěkná a příjemná).

Připomněla však také adrenalin spojený s očekáváním, zda se ve škole neobjeví i někdo s mnohem méně přátelskými úmysly – a zda proti odpůrcům tehdejšího režimu zasáhnou, či nezasáhnou milicionáři. „Samozřejmě jsme se účastnili všech demonstrací včetně stavění bariéry z krabic před Úřadem vlády,“ zavzpomínala Jermanová s dodatkem, že pro ni se jednalo o velmi hezké období. Proč? Lidé byli soudržní, navzájem se k sobě chovali hezky a nepodráželi se. 

Stanice metra Kačerov. Ilustrační foto.
Jet na demonstraci metrem? Letos se cestuje jinak

Účastnit se oslav a akcí k připomenutí listopadových událostí však hejtmanka (která má nyní dovolenou) neplánuje. „Na prodloužený víkend s manželem odjedu, protože každá chvilka s ním je vzácností. Takže: my to oslavíme spolu,“ přiblížila své nejaktuálnější plány.

K účasti na velkých oslavách se nechystá ani její 59letý předchůdce ve vedení kraje a nyní statutární zástupce Miloš Petera (ČSSD), který jeho náměstek hejtmanky má v krajské radě na starosti oblast životního prostředí a zemědělství. Zavzpomíná prý jako každý rok – avšak nebude to před objektivy kamer a fotoaparátů s kyticí ani svíčkou v ruce. „Nechodím na Albertov, ale připomínám si to doma, protože jde o den volna,“ konstatoval.

Jaroslava Pokorná Jermanová.
Hotel pod Bezdězem kraj pronajal levně. Může se to změnit?

Také on má na dění na sklonku roku 1989 osobní vzpomínky. „Pracoval jsem v Kolínských cukrovarech – a tehdy byla řepná kampaň,“ řekl Deníku politik, který v dnes již zaniklém nymburském cukrovaru zastával technické pozice ještě v devadesátých letech. Vzhledem k vrcholné cukrovarnické sezoně prožíval období společenských změn v Nymburce. „Ale o dění jsme byli informováni – a někteří naši kolegové, kteří měli volno, byli přímo v Praze,“ řekl Deníku Petera.

Rozmanité akce se během státního svátku nekonají pouze v hlavním městě. Třeba středočeští zastupitelé za ODS, místopředseda strany Martin Kupka a předseda jejího regionálního družení Jan Skopeček, kteří ještě donedávna byli členy krajské rady, zvou na páteční odpoledne do památníku Vojna u Milína na Příbramsku. K uctění památky obětí komunismu. „K položení kytice dojde na adrese Lešetice 52 v 15.30 hodin,“ připomněl ve čtvrtek manažer středočeského regionálního sdružení strany Lukáš Toman Paclt. 

Nymburská radnice. Ilustrační foto
Nymburk k výročí okupace uspořádá happening