Dokazování se točí kolem údajných mnohamilionových úplatků, majících souviset s manipulací s veřejnými zakázkami středočeského hejtmanství na stavební úpravy hostivického gymnázia, na rekonstrukci zámku v Buštěhradu a na vybavení krajských nemocnic.

Ženská na zabití

Jedinou z obžalovaných, kdo připouští vinu, je Ivana Salačová ze stavební firmy FISA. Žena, která získala statut spolupracující obviněné (což za usvědčení kompliců nabízí naději na nižší trest) by měla v pondělí dokončit dvou výpověď. Její výslech předseda senátu Robert Pacovský přerušil v pátek poté, co Salačovou, mající odpovídat na otázky advokátů a spoluobžalovaných, silně rozrušilo hodnocení, které si ke své osobě přečetla na internetu během polední pauzy. Pisatel o ní hovořil jako o „ženské na zabití" a podivoval se, že „ji ještě nepřejelo auto".

S výslechem Salačové, která vypovídala již od čtvrtka, byl spokojen státní zástupce Petr Jirát. Podle něj potvrdila svá dřívější svědectví o požadovaných úplatcích – ona důsledně používá pojmu „provize" – v návaznosti na přidělování zakázek předem vybraných firmám; v souvislosti s ostatními účastníky výběrového řízení usilujících o zakázku padl v její výpovědi termín „křoví". Na tom, kdo vyhraje a kdo je jen do počtu, prý byly předem domluveny i zúčastněné firmy.

Falšovala faktury

Se slovy Salačové je ale spokojena i Rathovy obhajoba. Hovořila totiž o tom, že peníze požadovali Pancová s Kottem, přičemž u 200milionové zakázky Buštěhrad se mělo jednat o provizi ve výši 20 – 24 milionů. To, že by se dále měli dělit s Rathem, Salačová neví; pouze se to domnívá. Její výpovědi se advokáti snaží znedůvěryhodnit poukazem na rozpory týkající se některých podrobností, o nichž hovořila rozdílně v přípravném řízení a pak v jednací síni (například kolem účasti či neúčasti konkrétních osob na konkrétních jednáních) a útočí i proti jejímu působení v čele její společnosti. Salačová musela například přiznat, že falšovala faktury; advokáti dalších obžalovaných se také podivovali třeba tomu, nač její stavební firma potřebovala luxusní auta. Klást dotazy mohli také obžalovaní, čehož využil pouze Rath, jenž si během výpovědi Salačové velmi pilně pořizoval poznámky. Cílil velmi přesně na konkrétní detaily k cenám i k zajištění jednotlivých subdodávek. Několikrát Salačové nezbylo než odpovědět jediným slovem: „Nevím." Zajímavý byl odkaz Salačové na Kotova slova o tom, že rekonstrukci Buštěhradu bude dělat kraj – a to již v době předtím, než středočeští zastupitelé převzetí zámku odhlasovali a zchátralý objekt patřil městu. Mimochodem – nedokázala odpovědět na otázku, proč za situace, kdy objekt patřil městu, objednávala projekt ona – a nikoli radnice. Tehdy v čele se starostou z ODS, jak poznamenal Rath, dříve jedna z nejvýznamnějších tváří protivníků z ČSSD. Ten také u soudu prezentoval Salačovou jako příznivkyni pravice – s ohledem na její sponzorský dar poskytnutý TOP 09. Za to ho ale předseda senátu Pacovský napomenul.

Soud také porovná aktuální výpověď Salačové s jejími svědectvími z dřívějška. Začal proto s přehráváním jejích někdejších výpovědí, které kriminalisté zaznamenali na video. Na první z promítaných nahrávek mimo jiné zaznělo, že k předání provize, domluvenému loni na 14. května, bude podle předchozí domluvy použita krabice od vína. Tento typ krabice měl nést Pavel Drážďanský, šéf firmy Konstruktiva Branko, která vyhrála soutěž na opravu zámku Buštěhrad; jde o jednoho z obžalovaných. O den později pak ozbrojené policejní komando zadrželo Ratha opouštějícího dům Pancové s Kottem – a skutečně odnášejícího krabici na víno. V té se podle kriminalistů našlo sedm milionů korun. Rath, který trvá na tom, že byl přesvědčen, že si skutečně odnáší láhve s vínem, tuto verzi v jednací síni zpochybnil. Tvrdí, že po zatčení krabici asi na deset minut ztratil z očí – a naznačil, že během té doby se s ní mohlo dít cokoli. Trvá na tom, že její obsah neprohlížel, a uvnitř se tudíž nemohou najít jeho otisky.

Nic nevzal

Po ukončení výslechu Salačové (což ale vzhledem k promítání velmi dlouhých videozáznamů, po jejichž zhlédnutí ještě mohou následovat další dotazy, nemusí být dokončeno ani během úterního jednání) by měl pokračovat ve své výpovědi právě Rath. Ten již hovořil minulý týden ve středu a ve čtvrtek a pak požádal o přerušení svého výslechu s odkazem na únavu. Svou kauzu přirovnal k čarodějnickým procesům ze středověku a odmítl jakoukoli vinu. „Nikdy jsem žádný úplatek nedostal, nikdy jsem ho nepožadoval a nikdo mi ho ani neslíbil," zdůraznil Rath, jenž napadá odposlechy vytrhávané ze souvislostí. Naopak za zásadní považuje znalecké posudky, z nichž podle něj vyplývá, že ceny zakázek se pohybovaly v obvyklé úrovni – nebyly předražené a marže dodavatelů nebyla nepřiměřená. A propočítal i to, že na zakázkách si firmy prostě nemohly vydělat navíc ani to, co podle obžaloby měly za jejich získání zaplatit na úplatcích. Konstrukce žalobce Jiráta proto podle Ratha postrádá logiku.

Financování kampaně

Detailně se Rath zatím věnoval vývoji kauzy Buštěhrad. Lze očekávat, že bude mluvit ještě řadu hodin; Buštěhrad je totiž jen jedním z osmi bodů obžaloby. Lavice pro veřejnost obsazené reportéry také s napětím očekávají, zda se Rath podrobněji vyjádří k tématu financování volební kampaně. Opakovaně naťukl, že by jeho kauza mohla souviset s hledáním sponzorů – podrobněji to ale zatím nerozvedl.

Výslech Salačové, trvající již od středy, se nad očekávání protáhl. A silně tuto fázi procesu prodlužuje i právě aktuální promítání kompletních záznamů s dřívějšími výpověďmi. Podle soudce Pacovského nicméně nelze postupovat jinak. Předseda senátu zdůraznil, že celé rozvleklé promítání je nezbytné kvůli tomu, aby si soud mohl učinit obrázek o věrohodnosti klíčového svědectví a o okolnostech, za kterých Salačová na policii vypovídala. Bez zajímavosti není v té souvislosti fakt, že vedle samotné výpovědi jediné z obžalovaných, která přiznala vinu a spolupracovala s policií, zaznívají na nahrávce až nečekaně často námitky advokátů ostatních obžalovaných, kteří měli možnost sledovat výpovědi už během loňského vyšetřování kauzy. Obhájci velmi často a ostře kritizovali způsob práce policie i formu, jakou vyšetřovatelka kladla otázky vyslýchané Salačové.

Velmi rozsáhlý proces soudce Pacovský rozplánoval prozatím do konce října. Spíše však lze předpokládat, že se jednání protáhne a verdikt padne později. Ať však bude rozsudek jakýkoli, nepochybně nebude konečný. S prakticky stoprocentní jistotou lze konstatovat, že pravomocné rozhodnutí až s odstupem vyřkne odvolací senát Vrchního soudu v Praze.