O tom, co odhalila noční kontrola na parkovišti u čerpací stanice nedaleko Střechova nad Sázavou poblíž Trhového Štěpánova, informovala v pondělí Yvona Matějková z Celního úřadu pro Středočeský kraj: pašované cigarety. Hodně pašovaných cigaret značky Marlboro red. Nakonec jich celníci v krabičkách označených ukrajinskou tabákovou nálepkou napočítali téměř 166 tisíc. České kolky ale chyběly. 

Na počátku šlo vlastně o rutinní kontrolu. Vedle dalších aut si tříčlenná hlídla vyhlédla ke kontrole také šedivou dodávku. Volkswagen Transporter s německou registrační značkou, ve kterém cestovali dva Ukrajinci.

„Nic takového,“ odpověděl šofér na otázku, která kontroly celníků běžně provází: zda veze alkohol, cigarety či jiné zboží podléhající omezení. Hlídka však zpozorněla ve chvíli, kdy došlo na obhlídku nákladového prostoru. Zdánlivě tam cizinci neměli naloženo nic kromě svých osobních věcí – přesto však celníci začali tušit levárnu. Prostor působil nečekaně stísněně. Vzhledem k rozměrům auta v něm bylo nečekaně málo místa. Kvůli očividnému nepoměru podezření vyvstalo okamžitě: mezi kabinou a přepážkou zřejmě ještě něco bude. A asi sotva půjde o „díru“, která zeje prázdnotou…

Ilustrační foto.
Kraj nově chystá opravy pěti úseků silnic druhých tříd

Když hlídka posádku vyzvala, aby ukázala, co se tam nachází, oba muži změnili chování: rázem přestali spolupracovat. Do díla se tak celníci pustili sami – a hned první objev naznačil, že jsou na správné stopě. „U stropní části přepážky bylo umístěno světlo bez žárovky a elektroinstalace,“ připomněla Matějková. K nepřehlédnutí pak bylo i to, jak spolujezdec znervózněl, když došlo na demontáž čalounění. „V průběhu odkrývání tajné schránky se snažil ovlivnit řidiče,“ doplnila.

Jeden i druhý však mohli pouze sledovat, jak se postupně objevují další a další patra kartonů cigaret. Sčítání pak nějakou chvilku trvalo – však se také jednalo o 8300 krabiček. Ukrajinské kolky sice potvrzovaly, že nejspíš jde o kuřivo legálně vyrobené i nakoupené – rozhodně však neposkytovaly oprávnění k jeho převozu do naší země, kde je takový kontraband prodejný podstatně dráž, než činily náklady na jeho pořízení. A v případě transportu dále na západ by zisk mohl být ještě výraznější! 

Podezření, že jsou oba muži namočeni do trestného činu, vedlo k jejich zajištění. Navíc zacvakla pouta – to aby je snad nenapadlo pomýšlet na útěk. Věc zůstává dále v šetření – přičemž nechybí pátrání po případných dalších spolupracovnících – nicméně pro posádku auta se zatím nevyvíjí moc nadějně. V podobných případech to obyčejně dopadá podobně: pašované cigarety jsou pod celním dohledem zničeny ve spalovně – a i tak musí dopadení pachatelé uhradit částku, kterou by v případě legálního dovozu zaplatili do státního rozpočtu. A v tomto případě byl předpokládaný únik na spotřební dani předběžně vyčíslen na téměř půl milionu korun! 

Ani to však není konec. U soudu by za krácení daní a porušení předpisů o nálepkách k označení zboží mohly v případě uznání viny padnout až tříleté tresty.

Poldr s příznačným názvem Nepokoj, který by se měl začít budovat nedaleko Rožďalovic a Křince, má v této oblasti zachytit velkou vodu.
Když voda řádí ve stylu „hrnečku, vař“, zabrání škodám poldr
Policie hledá muže z obchodu.
Policie hledá muže z obchodu. Ukradl alkohol za více než 5 tisíc korun