„Máme zprávy z oddělení příbramské nemocnice, kde se starají o pacienty s pozitivním testem na Covid-19,“ uvedl v neděli jménem klubu krajských zastupitelů za ODS Martin Kupka. „Jestli stále lékaři krajských nemocnic ošetřují pacienty infikované Covid-19 v obyčejné roušce, tak kde jsou slibované respirátory a další vybavení?“ ohradil se. ODS současně nabídla vedení kraje možnost již předjednaného nákupu.

ON-LINE ke koronaviru najdte ZDE

Otázku, jak je to se stavem zásob v nemocnicích, položil v pondělí Deník krajskému úřadu, který dodané pomůcky přerozděluje. Jan Denemark Nováček z kanceláře hejtmanky míní, že oblastní nemocnice by nouzí o respirátory trpět neměly. Potřeby zdravotníků (jak z krajských nemocnic, tak i z dalších lůžkových zařízení, ale i ambulantních lékařů) se postupně daří pokrývat – a nyní už je možné věnovat větší pozornost i zásobování domovů seniorů a dalších zařízení poskytujících sociální péči.

Prymula končí, Hamáček se ujme otěží

Konkrétně příbramská nemocnice měla k nedělnímu poledni na skladě 160 respirátorů třídy FFP3 a 4300 kusů třídy FFP2, nahlédl Nováček do tabulek, které má hejtmanství k dispozici, aby se o přerozdělování mohlo rozhodovat skutečně podle aktuálních potřeb. Nováček upozornil, že čísla se mění, protože materiál se průběžně spotřebovává, ale také doplňuje. Nedělní údaje však akutní nedostatek neukazovaly. „Dále měla Oblastní nemocnice Příbram na skladě 13 tisíc roušek, 317 tisíc rukavic, 200 ochranných štítů, 442 litrů dezinfekce na ruce, 145 odběrových souprav a 1700 rychlotestů, upozornil Nováček na prostředky a přípravky, u nichž se nyní stavy zásob sledují velmi pozorně.

Ilustrační foto.
Středočechů s koronavirem ministerstvo napočítalo 365

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník