Ta se již loni zapojila do společného projektu nazvaného Přes bariéry s policií, nabízejícího středoškolákům i dalším zájemcům možnost vyzkoušet si na vlastní kůži testy fyzické zdatnosti, jejichž splnění patří k podmínkám pro přijetí do služebního poměru (přičemž policie se v rámci této akce opravdu snaží hledat i budoucí kolegy) – a současně jde o získávání peněz na dobrou věc. Konkrétně na nákup pomůcky pro člověka s handicapem. Středočeským policistům se takto podařilo vybrat přes 72 tisíc korun!

Jde o téměř desetinu celkové částky, již je třeba na zakoupení „nové ruky pro Jirku“. Osmadvacetiletý Jiří potřebuje bionickou protézu horní končetiny poté, co mu lékaři museli amputovat pravou ruku v zápěstí. „Přál bych si být opět soběstačný jako dřív a uchopit svůj život zase pevně do obou rukou,“ svěřuje se Jirka – s tím, že protézu sice má, avšak jen kosmetickou; ta je sice „ke koukání“, avšak neplní žádnou funkci.

Spalničky - ilustrační foto
Infekce byly ke Středočechům většinou poměrně mírné

Problémy s rukou začal mít v roce 2010, kdy se objevil nezhoubný nádor. I když ho lékaři odstraňovali, na stejné místo se opakovaně vracel. „Po několika operacích a rekonstrukcích ruky jsem doufal, že si oddechnu, ale když jsem si v bazénu před dvěma lety zlomil levou paži, současně s tím se nádor vrátil; tentokrát ale jako zhoubný. To už nebylo zbytí – a pravačka musela pryč,“ přiblížil svůj příběh Jiří, jenž se označuje za „obyčejného kluka, který má rád svoji rodinu, kamarády a svoji práci“.

V rámci akce Přes bariéry s policií středočeští policisté v minulosti sháněli peníze také třeba pro 26letého Patrika, který si před deseti lety po skoku do vody poranil páteř, takže nyní může hýbat jen rameny a počítač ovládá ústy. Díky babičce, která se o něj stará, se mu podařilo vystudovat vysokou školu – a potřeboval osobního asistenta, aby se s jeho pomocí mohl ucházet o práci pro některou z evropských institucí, v níž by zúročil své jazykové znalosti a orientaci v mezinárodních vztazích.

Premiéra dokumentu Transfer 3
Osudy válečných hrdinů nechává dokument vyprávět cihlovou zeď

Novou funkci dostal někdejší místostarosta Benešova za ANO Jiří Švadlena. Byl jmenován krajským ombudsmanem: veřejným ochráncem práv občanů Středočeského kraje.
Jako dobrou službu občanům podporují ombudsmana kraje i komunisté