„Jde o moderní bezpilotní prostředek s kolmým startem a přistáním. Používá se v náročných podmínkách, kdy nelze použít klasickou leteckou techniku, nebo je to ekonomicky nevýhodné. Prověří velké plochy území. V současné době probíhá výcvik operátorů a rozbíhá se proces registrace pilotů a bezpilotních prostředků," informovala policejní mluvčí Monika Schindlová s tím, že bezpilotní letouny jsou prioritně určeny k nasazení v prostoru Chráněné krajinné oblasti Brdy.

Tam budou využívány především k hlídkovým a monitorovacím letům, a to v rámci spolupráce s ostatními složkami IZS, s pyrotechnickou službou a dále k odhalování či dokumentaci protiprávního jednání směřujícího proti životnímu prostředí, jako jsou nelegální skládky a nepovolená těžba lesních porostů. Rovněž budou pomáhat při pátracích akcích. Nepočítá se s jejich nasazením v obydlených oblastech.

Šest rotorů o průměru 70 cm poskytuje letadlu velikou stabilitu a dostatek výkonu pro plnění náročných úkolů. Dosahuje velmi nízké hlučnosti. Pro snadnou přepravu a manipulaci byl navržen jako skládací, vejde se do kufru běžného auta. (60 x 70 x 90 cm). Jeho předností je pokročilý řídící systém s mapovými podklady.

BRUS  - bezpilotní rotorový universální systém.

ParametryPrůměr 120 cm, výška 50 cm, prázdná hmotnost 4,5 kg, max. zátěž 2 kg, letová výdrž 40 min (umí se sám vrátit, pokud mu dochází energie ve zdroji), maximální rychlost 50 km/h, letové podmínky - vítr do 10 m/s, maximální tah 180 N, příkon motorů 6 x 400 W, je osazen HD a termo kamerou, dále padákovým záchranným systémem.

Čtěte také: Policie v Chráněné krajinné oblasti Brdy kontroluje dopravu