Pokuty za špatné jídlo se v kraji blíží milionu korun
Střední Čechy – Pokuty za bezmála milion korun vyměřili středočeští hygienici od počátku roku do konce dubna provozovatelům stravovacích služeb. Za čtyři měsíce provedli celkem 891 kontrol. Udělili 373 finančních sankcí dohromady za 920 900 Kč – a navíc vydali 81 nápravných opatření (nejčastěji se jednalo o nařízení důkladného úklidu s následnou kontrolou jeho provedení a odstranění nevyhovujících potravin).
Více než desetina kontrol vychází z podnětů občanů. Spotřebitelé si často stěžují na zdravotní potíže po jídle, poukazují ale také na nepořádek a zanedbávání osobní hygieny. Třeba na Příbramsku si zákazník v dubnu stěžoval i na chybné informování o alergenech – načež hygienici potvrdili, že informace jsou opravdu z velké části zavádějící a nepravdivé. Často se udání týkají také porušování zákazu kouření. Mimochodem – kontrol zaměřených na dodržování zákazu kouření provedli středočeští hygienici 554.
Kontroloři z odboru hygieny výživy navštěvují především restaurace – ale i podniky závodního stravování či kuchyně zdravotnických a sociálních služeb. A stranou pozornosti nezůstává ani stánkový prodej. V příštích týdnech budou pod větším dohledem zvláště zmrzlináři a prodejci pokrmů připravených z drůbežího masa a vajec.
O těch nejkřiklavějších zjištěních z kontrol informuje krajská hygienická stanice na svém webu www.khsstc.cz. Připomíná přitom i konkrétní provozovny, kde byly nedostatky odhaleny.
Opatření středočeských hygieniků do konce dubna:
- nařízení sanitace provozovny 28
- vyřazení potravin ze stravování 21
- nařízení likvidace potravin 15
- pozastavení výkonu živnosti 9
- uzavření provozovny 5
- nařízení zásahu deratizační firmy 3
Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje