Sirény, které jsou coby klíčový prvek systému varování a vyrozumění standardně testovány jednou měsíčně, se právě kvůli příchodu válečných uprchlíků z Ukrajiny na čas odmlčely – aby jejich zvuk běžence zbytečně nepolekal. Nyní se zkoušky vracejí do běžného režimu. Potvrzuje to Pavla Jakoubková z Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR: „Z rozhodnutí generálního ředitele bude pravidelná zkouška sirén od června obnovena.“

Uprchlíci ve středních Čechách - ilustrační foto.
Některé válečné uprchlíky z Ukrajiny čeká stěhování, musí ustoupit rekreantům

Připomněla, že zkušebně siréna houká stálým tónem po dobu 140 sekund. Moderní zařízení s funkcí hlasových sdělení navíc slovně upozorňují, že se jedná o zkoušku. Jakoubková vysvětluje, že testování, které je známé i z jiných evropských zemí, je důležité – a nenahraditelné. „Pouze aktivací signálu lze ověřit, že siréna plně funguje a má požadovanou slyšitelnost v okolním prostředí,“ konstatovala.

Letos si daly zkoušky tříměsíční pauzu od dubna do května, aby neznepokojily válečné uprchlíky. V roce 2020 se nehoukalo čtyřikrát, aby nevnikla panika v napjatém období s koronavirem. Dřívější rušení pravidelných testů souviselo třeba s povodněmi (v letech 2009 a 2013) či s pražským setkáním prezidentů USA a Ruska v roce 2010, kdy se v metropoli pohybovalo hodně příslušníků ochranek i tajných služeb se speciálními úkoly.