Na Středočeský kraj má přicházet teplá fronta, řekl Deníku meteorolog a prognostik Josef Cink z Českého hydrometeorologického ústavu. „Během soboty pronikne přechodně teplejší vzduch. Srážky během nočních hodin začnou přecházet v nižších polohách do smíšené a dešťové podoby,“ odpověděl Josef Cink na dotaz, zda můžeme čekat sněhovou nadílku.

V sobotu by tak mělo spíše pršet – smíšenou podobu srážek, tedy déšť se sněhem, lidé uvidí pouze na hřebenech hor. Od neděle by se potom mělo podle Josefa Cinka přechodně ochlazovat. „Srážky by měly přecházet postupně v nižších polohách do sněhové podoby, ještě po ránu by mohly být v nižších polohách smíšené; během dne by se měly vracet do sněhového skupenství,“ řekl.

A jak bude vypadat počasí na začátku týdne? „V pondělí by v nižších polohách měly být srážky přechodně smíšené, v úterý by měla být snaha přejít v nižších polohách do sněhové až smíšené podoby. A ve středu se rýsuje ochlazení, které by mělo vydržet do zbytku týdne, potom bychom měli vidět návrat do zimní podoby,“ dodal meteorolog.

Ilustrační foto.
Spokojenost lidí zajistí spokojení lidé. To platí i v nemocnicích

Nejsnadněji se dají podle meteorologů porovnat jednotlivé zimy počtem dnů se sněhem, ve Středočeském kraji na stanicích v pražské Libuši a v Ondřejově. Den se sněhem znamená, že je na stanici změřená sněhová pokrývka alespoň jeden centimetr. „Na stanici Praha - Libuš v lednu obvykle leží sněhová pokrývka vyšší než 1cm po 14 dní, podle dat za roky 1981-2018. Zatímco v lednu 2018 jsme zaznamenali pouhé 3 dny, leden 2017 měl se sněhem 29 dní. Přitom oba ledny, tedy 2017 a 2018, byly nadprůměrně teplé,“ vysvětlil Jan Doležal z tiskového a informačního oddělení Českého hydrometeorologického ústavu.

Jak podotýká, dá se spatřit velká proměnlivost v míře, kolik sněhu napadlo – a není to přímo závislé na teplotě. „Přibližně stejná situace v těchto letech byla i na stanicích jinde ve středních Čechách, například v Ondřejově nebo Příbrami,“ řekl Jan Doležal.

Za posledních deset let meteorologové zaznamenali nadprůměrně teplé i chladné lednové teploty – během nich více i méně častou sněhovou pokrývku. „Během chladného ledna 2010 ležela sněhová pokrývka na Libuši, v Příbrami i Ondřejově 30 dní. Při srovnatelně chladném lednu 2015 byl sníh na Libuši zaznamenán jen ve 2 dnech, v Ondřejově a Příbrami 13 dnech. Velmi těžko se dá tvrdit, že studené či teplé zimy přinášejí častěji sníh,“ vysvětlil.

Ilustrační foto
Oslava Silvestra: poprala se celá rodina včetně sousedů

Poslední roky jsou zimy často teplé. Je to z pohledu meteorologů obvyklé, nebo se jedná o teplotní anomálie? „Teploty během zimní sezóny jsou během posledních 5 let spíše nadprůměrné. Průměrnou teplotu v jednotlivých měsících porovnáváme s tzv. klimatologickým průměrem z let 1981-2010,“ uvedl Jan Doležal.

Průměrná teplota v prosinci byla za posledních pět let vždy nadprůměrná. „Prosinec 2015 byl ve středních Čechách dokonce 5 °C nad dlouhodobým průměrem, v ostatních letech se odchylka pohybovala kolem 2 °C, letos to bylo 2,6 °C. Od zimy roku 2013/14 do loňského roku jsme zaznamenali jen jeden leden s podprůměrnými teplotami - 2017, v průměru o 4 °C chladnější než bývá obvykle - a jeden takto chladný únor - 2018, -2,5 °C pod obvyklou hodnotou,“ popsal k minulým zimám.

To ale musí logicky přinášet otázku: Jaké jsou příčiny, které se podílejí na teplých zimách? Jan Doležal vysvětlil, že v zimní sezóně se v Česku vyskytují dvě hlavní situace. „Občas k nám „vpadne“ ledový kontinentální vzduch od severu, často ze Sibiře, a způsobí výrazný pokles teplot. Vzduch je ale suchý a tak se obvykle nevyskytuje příliš vydatné sněžení, spíše holomrazy,“ popsal.

Opačnou situací je teplé západní proudění. „To přináší do Česka teplejší a vlhký vzduch z Atlantského oceánu. Taková období jsou sice relativně teplejší, ale častěji se objevují srážky, většinou sněhové a na horách přibývá rychle sníh - viz současné počasí,“ řekl.

Zároveň ale podotýká, že v reálném světě jde často o střídání těchto situací a kombinaci několika dalších možností. „V principu ale nemusí platit, že chladnější zima znamená více sněhu. Je to velmi proměnlivé,“ dodal Jan Doležal z tiskového a informačního oddělení Českého hydrometeorologického ústavu.

PočasíZdroj: Deník

Na Kokořínsku sjelo auto do rybníka. Po lidech pátrali potápěči.
Řidiče utopeného vozu na Harasově se snažili zachránit tátové od rodin

V Kladně se stala vražda, pachateli hrozí až osmnáct let za mřížemi.
V Kladně byla zavražděna žena, pachateli hrozí až osmnáct let za mřížemi