Třebaže před polednem počet odběratelů bez dodávek elektřiny ve středních Čechách dosahoval již jen 7,5 tisíce, rázem stoupl na desetinásobek: přes 80 tisíc odběrných míst. A počet poruch na vysokém napětí se vyšplhal na 68. Celorepublikově pak těchto poruch – převážně se jedná o potrhané dráty a ulámané izolátory vlivem pádu stromů a větví, které je navíc často třeba vyřezávat – evidovala společnost ČEZ Distribuce 292. A bez elektřiny zůstalo na 290 tisíc odběrných míst.

„Situace se do poledních hodin vyvíjela slibně, byl předpoklad obnovit dodávky elektřiny na většině území ČEZ Distribuce během dnešního dne. Bohužel, druhá vlna vichřice způsobila další desítky poruch, a to i na stejných místech, kde jsme již pracovali celé dopoledne,“ konstatovala mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

„I nadále jsme v terénu, práce komplikují opakované nárazy větru o síle vichřice, doprovázené na řadě míst kroupami s deštěm,“ přiblížila odpolední situaci. „Call centrum na lince 800 850 860 dosud přijalo 7500 hlášení o poruchách, web www.bezstavy.cz má přes 15 tisíc návštěv. Prosím, sledujte i nadále web www.cezdistribuce.cz , kde najdete další potřebné informace,“ konstatovala Holingerová.

Ze zásahů středočeských hasičů. Nejčastějšími podněty k výjezdu se staly zásahy spojené s odstraňováním stromů spadlých na komunikace.
Zlepšení počasí pomohlo pokročit v odstraňování následků vichru
Zatímco mezi desátou večer a šestou ranní evidovalo krajské operační a informační středisko 114 událostí souvisejících se silným větrem, mezi šestou a sedmou hodinou přibylo 110 nových hlášení.
Jediná hodina středočeských hasičů: stovka stromů!