Ve Středočeském kraji je k plošným testům hrazeným zdravotními pojišťovnami možné přijít podle webu covid.praha.eu na jedenáct míst, která umožňují on-line rezervaci. Podle údajů ministerstva zdravotnictví na webu https://crs.uzis.cz/Antigen je odběrových míst celkem 18, některé ale rezervace umožňují jen telefonicky či e-mailem. Dalších 32 míst nabízí hlavní město.

Deník otestoval několik rezervačních systému nemocnic a zjistil, jak se to k úternímu poledni má s volnými termíny.

Například Oblastní nemocnice Kladno už má tento týden všechny termíny plné. „Rezervační systém uvolňujeme vždy na pět dní dopředu,“ uvedla mluvčí nemocnice Hana Plačková. Zájemci se tak na další termíny budou moci hlásit až v následujících dnech.

Ilustrační snímek.
Počet úmrtí, jež se pojí s koronavirem, ve Středočeském kraji přesáhl tisícovku

Tento týden zájemci mají ještě šanci například v Kolíně, Kutné Hoře, Příbrami, Rakovníku či Boleslavi. Další volné termíny pak nemocnice většinou nabízejí v týdnu od 28. prosince. S celoplošným testováním se počítá do 15. ledna.

Jak uvedl jednatel rakovnické nemocnice Tomáš Jedlička, odběrové místo je již připraveno. „Co se týče testování pro veřejnost, rozšířili jsme odběry ještě například o sobotu 19. a sváteční den 25. prosince,“ konstatoval Jedlička.

Bez rezervace není možné na testy přijít, s sebou by měl člověk vzít kromě dokladu totožnosti i platnou kartičku zdravotního pojištění.

Antigenní testování bude hrazeno všech pojištěncům z veřejného zdravotního pojištění, přímo na místě odběru tak nemusí nic platit. Vzorek se odebírá stejně jako při testu metodou PCR výtěrem z nosohltanu. Vyhodnocení je pak na destičce podobné třeba těhotenskému testu. Opakovat testování je možné jednou za pět dní až do 15. ledna.

Koronavirus v Česku - Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Omezení pohybu a zavřené hospody. Co přinese návrat čtvrtého stupně?

„Negativní výsledek antigenního testu znamená, že v době odběru na test nejste infekční, ale nevylučuje, že můžete být infekční nebo se nakazit v následujících hodinách,“ varovala hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Doporučuje proto jít na test opakovaně a zároveň stejně dodržovat stávající protiepidemická pravidla, jako je nošení roušky, dodržování rozestupů a mytí či dezinfekce rukou.

Zájem o dobrovolné testování má podle průzkumu, který si ministerstvo nechalo zpracovat agenturou STEM, asi 42 procent lidí. Větší zájem je mezi seniory. "I ti, kteří sami nebudou sebe testovat, ve 30 procentech věří, že to má smysl," uvedl dnes na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Volné termíny

Oblastní nemocnice Kladno
tento týden plno, další termíny budou uvolněny v následujících dnech

Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav
volno ve středu a čtvrtek, další volné termíny od 28. 12.

Oblastní nemocnice Kolín
volno ve středu a čtvrtek, další volné termíny od 29. 12.

Nemocnice Kutná Hora
volno ve středu a čtvrtek, další volné termíny od 28. 12.

Oblastní nemocnice Příbram
volno ve čtvrtek, další volné termíny od 28. 12.

Nemocnice Slaný
volno ve středu a čtvrtek, další volné termíny od 28. 12.

Nemocnice Rakovník
volné mají v sobotu, další volné termíny pak od 25. 12.

Údaje z rezervačních systémů nemocnic v úterý 15. 12. 11.00