"Je to pravda, ta výzva zazněla. Zazněla z úst Marka Semeráda. V této chvíli jsem tu výzvu nevyslyšel," řekl Petera. Podle něj pro jeho rezignaci není důvod. "Volební manažer byl právě Marek Semerád. On by měl zvážit, zda si splnil věci v rámci volební kampaně," podotkl.

Semerád pouze řekl, že ho k rezignaci nikdo nevyzýval, ani Petera. "A ostatní nemohu potvrdit, ale nechci to ani komentovat," dodal.

ČSSD, která dosud v kraji vládla spolu s komunisty, skončila ve volbách na třetím místě za ANO a STAN. Z původních 20 mandátů jich obhájila 11. O společném vládnutí jedná vítězné ANO se STAN a TOP 09. Jejich případná koalice by se v pětašedesátičlenném zastupitelstvu opírala o 36 hlasů.

Změna ve vyjednávacím týmu

"Myslím si, že ČSSD už v této chvíli míří do opozice, ale nechtěl bych předjímat. Uvidíme, jak dopadnou konečná jednání mezi středopravými stranami," komentoval průběh povolebních jednání Petera.

Za chybu považuje to, že odstoupil z pozice šéfa vyjednávacího týmu. Byl k tomu prý vyzván spolustraníky, kterým vyhověl kvůli uklidnění situace v ČSSD. "Myslím si, že to byla politická chyba," dodal.

Peteru v čele vyjednávacího týmu nahradil dosavadní krajský náměstek Karel Horčička. Změna ve složení týmu nepříjemně překvapila lídra ODS Martina Kupku. Ještě v sobotu podle něj zástupci ODS o povolební situaci jednali s Peterou a předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem. "Pro nás to byl tým, s nímž jsem byl schopen velmi dobře jednat," řekl Kupka.

Čtěte také: Šéf středočeské KDU-ČSL kvůli volbám rezignuje na funkci