Socha Zvěstování Panny Marie v Bohdanči u Zbraslavic, která budí obdiv, ale také kontroverze, má skutečně pohnutý osud. Památník polonahé světice vysoký 2,5 metru byl vytvořen podle návrhu pražského sochaře Pavla Purkrábka. V roce 2007 ho vysvětil královéhradecký pomocný světící biskup Josef Kajnek. Ten údajně musel jít za účast na této akci na 'kobereček'. A není divu. Socha dodnes vzbuzuje kvůli nahotě odpor části věřících, vzbuzuje pohoršení a je označována až za pornografickou.

Zdroj: Youtube

Vzniklo dokonce i občanské sdružení usilující o její odstranění. To se bohužel někomu povedlo v roce 2011, kdy byla u kotníků odříznuta, pravděpodobně sběrači kovů. Na místě se našly pilky na železo, byl také poškozen podstavec.

Mašlemi ozdobená rozhledna Babka ve Zruči nad Sázavou.
OBRAZEM: Dej Babce mašli! Vrchol rozhledny vlaje do dáli jak obří pomlázka

Majitel sochy vypsal odměnu ve výši 500 tisíc korun za nalezení odcizené sochy a dopadení pachatele. To se dodnes nepodařilo, socha byla však nově odlita a nyní se návštěvníci kopečku nad obcí mohou opět radovat či pohoršovat nad jedinou sochu Panny Marie v Evropě nahoře bez. Vysoká návštěvnost tohoto místa dokazuje, že těch radujících se je rozhodně více!

Zdroj: Youtube

Zajímavá je také vedle stojící rozhledna Bohdanka z roku 2011. Jedná se o dřevěnou montovanou konstrukci s kovovými spojovacími prvky. Celková výška rozhledny je 52,5 metru, první vyhlídková plošina se nachází ve výšce 22,5 metru a druhá ve výšce 42 metrů nad zemí. Ke druhé vyhlídkové plošině musíte zdolat 216 schodů. Na stavbu bylo použito 160 metrů krychlových kulatiny, 30 metrů krychlových ostrohranného řeziva a 30 tun oceli. Za pěkného počasí a dobré dohlednosti lze vidět horu Říp nebo krkonošský hřeben.

Návštěva obce Bohdaneč, o které první písemná zmínka pochází z roku 1233, kdy řád Německých rytířů daroval ves želivskému klášteru, se rozhodně vyplatí. Zaujme gotický kostel Zvěstování Panny Marie z druhé poloviny 13. století, rozhledna jakou v Evropě neuvidíte, a netradičně pojatá podoba Panny Marie!

Přívlacká mušle, meandr řeky Sázavy.
OBRAZEM: Romantická zákoutí řeky Sázavy. Přívlacká mušle je evropská rarita