Po středečním šokovém odvolání Tomáše Macha z postu starosty 
a celé rady města jedenácti hlasy proti deseti požádal Nymburský deník bývalého starostu o rozhovor. Tomáš Mach nastínil, jak on vidí způsob jeho sesazení a další fungování radnice v Nymburce.

V čem vidíte největší chybu, která se musela stát v poslední době, že došlo k této události?

Víte, já o žádných chybách nevím, ke kterým by došlo. Proběhly pravidelné rady města, schůze vedení města. Poslední koaliční schůzka se konala dokonce den před zastupitelstvem 
a všichni se jako jeden muž dohodli bod po bodu na podmínkách. Řekli jsme si, jestli k tomu někdo něco má a nikdo k tomu nic neměl. Ptal jsem se pana Fojtíka, že se v kuloárech říká, že je možné, že se program zastupitelstva bude rozšiřovat o odvolání. Ptal jsem se ho, jestli má nějaký problém, a on odpověděl, že žádný problém nemá. Dokonce půl hodiny před zastupitelstvem byla valná hromada k nemocnici a tam to samé bylo deklarováno. To hlasování potom bylo, jako když vás polejou vařící vodou.

Vaši odpůrci museli mít vše připraveno dopředu…

Ano, bylo to připraveno dopředu. Věra Beranová (KSČM) mi řekla, že ji kontaktoval pan Černovský (Nymburští demokraté), takže to došlo až tak daleko, že kontaktovali i komunisty. Vadí mi, že jsem pravidelně komunikoval s člověkem, který mi do očí nedokázal říct, jak se věci mají. Uráží mne to a mrzí mě, že jsou dva roky ztracené.

Měli jste s Pavlem Fojtíkem nějaké větší rozepře v poslední době?

Neměli jsme opravdu žádné problémy. Pan Fojtík neměl žádné připomínky. Naopak souhlasil s návrhy, které jsme probírali. Ve středu jsem se ho ptal, jestli se v hlasování náhodou nespletl, protože půl hodiny před tím jsme se všichni shodli a všechno platilo. 
A on mě odbyl slovy „to teprv uvidíš, co přijde". Stále podivněji se poslední dobou choval pan Danzer. Přišlo to bohužel jako blesk z čistého nebe. Moc si cením pana doktora Dyňky a musím mu poděkovat. Ten přes to všechno držel slovo a jak jsme se dohodli, tak to dodržel. Pak se ještě omluvil za chování svých kolegů, protože mu to bylo hodně nepříjemné. Je u mě chlap.

Když si vzpomeneme na rok 2014, na výsledky voleb do zastupitelstev, tak Změna pro Nymburk měla nejvíce hlasů. Nemyslíte si, že tento krok byl jakousi odvetou za to, že Pavel Fojtík post starosty nezískal už po volbách, když dostal od voličů nejvíc hlasů?

Asi máte pravdu. Ale otázkou je, proč ho nezískal. Protože s ním nikdo do koalice jít nechtěl. Kdyby chtěli, tak to udělali o nás bez nás. Ani TOP 09, tam to bylo hodně vyhraněno, ale ani Nymburští demokraté 
a ANO s ním do koalice jít nechtěli. Kvůli svým zásadám. A najednou ty zásady se po dvou letech tak změnily, že jsou v koalici.

Myslíte si, že váš odchod 
z vedení města může nějakým způsobem ovlivnit příliv peněz do Nymburka? Pavel Fojtík je jediný, kdo má s politikou zkušenosti…

Každý z nás je nahraditelný. Ale pana Fojtíka neberu jako politika. Když vezmu to, že tvrdí, že jsem do města nepřinesl ani korunu, a dokonce neuspokojivě spolupracoval s Krajem, že jsem nezískal žádnou dotaci a navíc nebylo 
o žádnou požádáno, tak přeji panu Fojtíkovi, aby dokázal víc. Spousta věcí je tady dobře rozjetých mou zásluhou. Podařilo se opravit velkou část nemocnice, opravují se ulice, pokračují revitalizace sídliště, připravují se dva kruhové objezdy, parkoviště u nádraží, do kterého se pan Fojtík absolutně neangažoval, rozjela se příprava rekonstrukce bazénu, město koupilo kulturní dům Janoušek pro potřeby základní školy. Na Rafce je před odevzdáním hotový projekt na multikulturní hřiště. Problém AZOSu už je téměř před vyřešením tak, jak jsem to lidem slíbil. O tom ale budu informovat veřejnost později. Z kulturních akcí je domluveno 
s producentem seriálu Trpaslík, že 7. a 8. prosince sem má přijet celý štáb 
a pro Nymburáky mají uvést tři díly v předpremiéře, 22. prosince bude v kině předpremiéra Hodinového manžela II. S tím souvisí úprava foyer kina pro aktivity mladých lidí.

Jak vidíte odchod Zdeňka Vocáska, který měl do teď na starost městské investice?

Investice by měl mít na starost druhý místostarosta Jan Ritter. Než nabere ty zkušenosti, co má Zdeněk Vocásek, tak to bude určitě hodně dlouho trvat a městu to neprospěje. I když uznávám kvality architekta pana Rittera, to, co pan Vocásek za ta léta umí a zná, se mu nepodaří nahradit ani náhodou.

Když to všechno tak dobře šlo, proč si myslíte, že Fojtík udělal tak razantní krok?

Myslím, že Pavlovi Fojtíkovi začalo vadit, že lidé jdou pomalu za mnou a ne za ním. On de facto v radě nebyl. Když se tam objevil, tak to byl svátek.

Máte nějaké ohlasy od lidí?

Mám obrovskou podporu z řad lidí, dokonce petice chtějí psát. Dostal jsem ještě večer po zastupitelstvu mnoho krásných esemesek s podporou. Za to jim moc děkuji. Jsem za to rád, protože ti lidé vidí, co se 
v Nymburce dělá. Pokud se to dělalo špatně, tak samozřejmě nové vedení udělá tlustou čáru a pojedou jinak. Ale pokud se to dělalo dobře, tak na to naváží. Je tedy otázka času, co bude dále.

Mluvil jste určitě o nové situaci s panem Peterou. Jak reagoval v první chvíli na rozhodnutí zastupitelů?

Hovořili jsme spolu po telefonu včera velmi krátce. Byl z reakce pana Fojtíka velmi překvapený. Mrzí ho, jako mě, že pánové nedokázali přijít a říct jako chlap chlapovi problémy do očí 
a řeší to tímto způsobem.

Může mít podle vás odchod ČSSD z vedení města vliv na krajské dotace, pokud Miloš Petera zůstane na postu hejtmana?

Pro něj je a vždycky prioritní byla práce pro Nymburk a jeho občany. Pokud bude moci pomoci Nymburku, tak pomůže dál. Vím, že je nad věcí. Natolik ho znám. Horší je to srovnat se s tím po stránce lidské. Bude muset s těmito lidmi dál komunikovat.

Co se nyní má v Nymburce dít, co jste rozjel vy a už nemáte šanci v tom pokračovat?

Měly by se rozjet příští rok úpravy Rejdiště, je připravena akce Radnice seniorům. Připravovali jsme ples města Nymburka a s tím mám jeden problém. Když jsem byl na Slovensku na dovolené, tak pan Fojtík podepsal smlouvu s Helenou Vondráčkovou, bohužel bez právního rozboru našeho právního zástupce. Když jsem se vrátil, smlouva už byla podepsaná. Právní zástupce radil, abychom 
v žádném případě smlouvu nepodepisovali, protože je nevýhodná. Na ples Nymburka je vyčleněno sto tisíc korun a paní Vondráčková stojí 115 tisíc korun. Měl tam být nějaký raut, já jsem slíbil, že seženu padesát tisíc korun, aby ta akce byla uskutečněna v černých číslech. Teď s tím mám problém. Nevidím totiž důvod, proč bych měl tahat horký brambor za Pavla Fojtíka, ať řekne veřejnosti, jak to je. On by měl vědět po osmi letech vládnutí, že každá smlouva, kterou podepíše, by měla být schválena právním zástupcem. Takže doporučuji buď tu smlouvu vypovědět, nebo sehnat padesát tisíc korun, aby ta akce byla plusová.

Co vás osobně nyní čeká? Vrátíte se do Vodovodů a kanalizací Nymburk jako ředitel?

Zatím přesně ještě nevím, ale byl bych rád, kdybych se tam vrátil. Ale na pozici ředitele už asi ne. Snad tam ty vazby ještě mám.

Jak to vidíte za dva roky? Budete znovu kandidovat?

To je otázka, na kterou 
v tuto chvíli asi nejsem schopen přesně odpovědět. Pokud bude pokračovat podpora lidí, já mohu slíbit, že budu rád pokračovat dál. Ale naopak mě to nakoplo 
o level výš. Pokud budu pokračovat, pak to těm dotyčným spočítám i s úrokem. 
A kdybych do toho znovu šel, tak už nikdy po boku pana Fojtíka.

Čtěte také: Hejtman: V Nymburce to byl puč. Fojtík: Žádné dotace od kraje nemáme