Jednorázová finanční výpomoc pro 29 členů Spolku pro zachování odkazu českého odboje je učena skupině, v níž jsou i veteráni druhé světové války, političtí vězni z let 1939 – 1945, účastníci domácího odboje, pozůstalí po obětech nacismu, nechybí někdejší děti z Lidic – a odpor proti komunismu reprezentují političtí vězni z padesátých let. Pětadvacet členů Českého svazu bojovníků za svobodu by pak mělo dostat jednorázovou finanční výpomoc na léky a zdravotnické pomůcky či zmírnění útrap ve stáří.

Předseda svazu Jaroslav Vodička zdůraznil v souvislosti s darem poskytnutým loni, že nebyl jen finanční pomocí, ale také morální podporou. „Že se na ně nezapomíná,“ zdůraznil Vodička. Připomněl současně, že jde většinou o lidi, kterým je dnes kolem 90 let – pokud se tedy nenarodili v koncentračním táboře.

Divocí koně u Milovic.
Bitva o zabíjení koní. Odehraje se na krajském zastupitelstvu?

Dary po členy třetí organizace, a to Konfederace politických vězňů, se zatím neřeší. Důvod je poněkud kuriózní: o podporu kraje nemá kdo požádat. Členové se rozhádali natolik, že do věci musí vstupovat i policie. Vyplývá to alespoň z vyjádření vedení organizace, které před necelými dvěma týdny zveřejnil krajský úřad na svém webu společně s dalšími podklady pro jednání zastupitelů; aktuálně je však tento dokument (na rozdíl od jiných podkladů) nedostupný.

Materiály pro jednání zastupitelstva ZDE.

Ilustrační snímek.
Část peněz z rozpočtu kraje má rozdělovat hlasování občanů