Zdá se však, že není očkování jako očkování a v úspěšnosti jednotlivých vakcín lze sledovat rozdíly. Napovídají tomu alespoň Pavlíkova slova k úspěšnosti jednotlivých látek, byť nejsou podložena rozsáhlejší analýzou, či snad dokonce studií. „Zajímavostí je, že pouze minimum z hospitalizovaných je očkovaných vakcínou od firmy Pfizer a Modernou,“ konstatoval Pavlík. S tím, že většině z covidových pacientů, kteří skončili v nemocnicích, byly aplikovány takzvané vektorové vakcíny: látky od výrobců AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Situaci v nemocnicích vnímá Pavlík jako klidnou, když počty pacientů s koronavirem nejsou takové, že by nemocnice musely reagovat změnami organizace provozu. V případě potřeby jsou však podle jeho slov nemocnice připraveny obnovit režim takzvaných covidárií – tedy větších specializovaných jednotek či oddělení vyhrazených pro pacienty s koronavirem. Stále také přibývají úmrtí pacientů ze středních Čech s koronavirem. V tomto týdnu zatím dvě – obě hned v pondělí – a v minulém týdnu jich bylo sedm. Od počátku pandemie je ve středních Čechách evidováno 3445 zesnulých, jejichž smrt je spojována s koronavirem.

Ilustrační foto.
Počet středočeských škol s koronavirem stoupl na 231

Jak s ohledem na šíření koronaviru, tak i vzhledem k brzkému nástupu období akutních respiračních infekcí je však třeba počítat s tím, že některé nemocnice mohou zakrátko přicházet se zákazy návštěv. Benešovská Nemocnice Rudolfa a Stefanie už omezení pohybu příchozích ohlásila: za dospělými pacienty je možné přijít pouze ve středu a v neděli, pokud si zájemce ve výjimečných případech nevyjedná výjimku s ošetřujícím personálem.

Z hlediska výskytu koronaviru se střední Čechy podle údajů krajského úřadu nacházejí zhruba v polovině pomyslného žebříčku krajů. Stejně jako v celé republice je zde epidemie na vzestupu. „Zatímco za minulou středu hlásily statistiky 170 nových případů v kraji, za včerejšek je to 355 nových případů,“ upozornila na údaje ministerstva zdravotnictví Jana Pancířová Kopřivová z kanceláře hejtmanky. S tím, že lidí aktuálně bojujících s covidem bylo ve středu ve Středočeském kraji 2791.

Očkování vakcínou proti covidu-19. Ilustrační foto.
Dokončené očkování má 778 a čtvrt tisíce Středočechů všeho věku

Radní Pavlík současně ve čtvrtek zdůraznil, že téma očkování nadále zůstává velmi aktuální. S tím, že kdo se očkovat zatím nenechal, by tuto možnost měl znovu zvážit. „Očkovací místa máme v každém okrese, někde očkují i bez předchozí registrace – takže kdo by se chtěl nechat naočkovat, tu možnost má,“ upozornil. Připomněl současně, že stále platí nabídka objednat si příjezd mobilního očkovacího týmu; především k pacientům, kteří nejsou pohybliví. „Kontakt na koordinátory očkovacích týmů jsme coby Středočeský kraj poskytli všem starostům, takže kdo má o mobilní tým zájem, může se obrátit na svou obec,“ radí radní, kdo příjezd mobilního týmu zprostředkuje.