Nové žádosti už bez front

Příští vlna kotlíkových dotací ve středních Čechách, v jejímž rámci se žádosti přijímají od počátku října, se už má obejít bez front žadatelů nedůstojně „tábořících“ před krajským úřadem na Smíchově – a to v některých případech i přes noc. Navíc v rámci právě řešeného druhého kola žádostí čekající lidé zjistili, že je „předběhlo“ množství žádostí doručených do podatelny prostřednictvím kurýra – třebaže původní informace hovořily o tom, že jinak než osobním doručením žádost uplatnit nelze. Nový Programu „Výměna zdrojů tepla na pevná paliva v rodinných domech ve Středočeském kraji 2017–2019“, který byl vyhlášen 31. srpna, mění pravidla: žádost bude možné podat prostřednictvím počítače. 

Ilustrační foto
O titul Alej roku se uchází stoleté stromořadí i soubor památných lip

Připraveno je půl miliardy

„Žádosti budou v tomto kole již podávány elektronicky a následně budou doručovány v listinné formě s podpisem konečného uživatele do podatelny Středočeského kraje,“ připomněl radní pro oblast hospodářského a regionálního rozvoje Věslav Michalik (STAN). Dostatek finančních prostředků – připraveno je 502,233 milionu korun – by navíc měl zaručit, že nebude taková tlačenice jako v minulosti. Skutečně uspokojena by měla být většina zájemců o příspěvek na pořízení nového kotle; šanci uspět mají podle Michalikových slov nikoli stovky, ale tisíce žadatelů. Žádosti bude možné podat od osmé ranní 4. října; termín ukončení jejich přijímání byl stanoven na 14. hodinu 29. června příštího roku – nebo do vyčerpání alokovaných peněz.

České dráhy ve středu představily první ucelenou soupravu s modernizovanými vozy pro rychlíkovou linku R 17  Praha–České Budějovice, kde se vylepšení do konce prosince dočká 75 východoněmeckých vagonů ze 70. a 80. let.
Vagony ze sedmdesátých let se dočkaly vylepšení. Líp se v nich sedí

Spravedlnost za 25 milionů

Dohru bude mít akce s kurýrem na úterním jednání středočeských zastupitelů. Těm radní navrhují přidat na kotlíkové dotace v rámci druhého kola 25 milionů korun (k původním bezmála 52 milionům). Mohlo by tak být uspokojeno 187 žadatelů z fronty, kteří by příspěvek dostali, kdyby se před ně nevetřely žádosti podané kurýrem přesně v 8.00 hodin. 

Ilustrační foto.
Skoro 140 tisíc Středočechů denně dojíždí do Prahy. Odkud nejvíc?