Tento názor však zřejmě nepřevažuje. Třeba na Benešovsku, jež podle evidence středočeských hygieniků bylo poslední dobou bez aktuálního onemocnění covid-19 vyvolávaného novým typem koronaviru a čerstvě se objevil jediný případ, si zdravotníci na zájem pacientů nemohou stěžovat. Alespoň na lékařských pracovištích v nemocnici.

Velký úbytek není aktuální

Petr Ballek z benešovské Nemocnice Rudolfa a Stefanie uvedl, že strach pacientů z návštěv se neprojevuje – a provoz v ambulancích i na operačních sálech běží naplno. „Obavy chodit do nemocnice nebo odkládání operací, a tím úbytek pacientů, jsme nezaznamenali,“ konstatoval.

Podobnou zkušenost má i nemocnice v Brandýse nad Labem na Praze-východ, tedy v okrese, kde hygienici nyní evidují 22 lidí s aktuální nákazou. „Nemocnice funguje od prvního května opět ve standardním provozu – a pokles počtu pacientů jsme oproti stavu před koronakrizí nezaznamenali,“ přiblížila Deníku poznatky menší nemocnice Natálie Smoljaková.

Praktičtí lékaři. Ilustrační foto.
Praktické lékaře mohou podpořit statisíce, zubaře i milion

Naopak specialista příbramské nemocnice pro styk s veřejností Martin Janota potvrzuje, že jisté obavy se objevily; zejména u seniorů. „S postupujícím časem se však situace lepší a pacienti se do nemocnice vracejí,“ konstatoval.

Na hodnocení je ještě brzy

Zkušenost s rozjezdem provozu nemocnic „z nadhledu“, z pohledu zdravotní pojišťovny, zatím chybí. To Deníku sdělila mluvčí Oborové zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví Nicol Lenertová. „V současné době to nelze relevantně hodnotit vzhledem ke krátkému období pro vykázání provedené péče,“ konstatovala.

Potvrdila nicméně, že prozatím předaná data ukazují, že část pacientů má ještě tendenci řešení svých zdravotních komplikací odkládat. Lze tedy zaznamenat trend přetrvávající z minulého období, kdy například v ordinacích praktických lékařů pro dospělé bylo v dubnu provedeno pojištěncům OZP 3096 preventivních prohlídek, zatímco v dubnu předchozího roku to bylo 10 947 preventivních vyšetření.

„OZP nicméně skončením nouzového stavu ihned informovala své pojištěnce o postupném obnovování poskytovaných zdravotních služeb standardním způsobem a vyzývala je, aby se již nebáli, neodkládali řešení svých problémů a nezanedbávali tolik důležitá preventivní a screeningová vyšetření,“ uvedla Lenertová.

Zdůraznila, že klientům pojišťovna nabízí zdarma i další preventivní vyšetření zaměřená na prevenci nádorových a civilizačních onemocnění, jež partnerským poskytovatelům zdravotní péče hradí napřímo – a pojištěnci se tak mohou plně soustředit na starost o své zdraví.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová předá Zdravotnické záchranné službě Středočeského kraje tři nové vozy.
Tři jednou ranou. Záchranáři přebírají nové sanitky

Nemocnice už většinou hlásí, že fungují standardně. Byť třeba v Kolíně se setkávají s tím, že někteří lidé zachovávají opatrnost. Pět až deset procent z pacientů, jejichž termín zákroku byl z důvodu koronavirové epidemie odložen, zatím náhradní termín odkládá, uvedla mluvčí tamější nemocnice Stanislava Kubincová.

Není důvod k obavám, ujišťuje středočeský radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO). „Z většiny nemocnic mám informace, že probíhá standardní provoz,“ konstatoval s tím, že oddalování vyšetření nebo plánovaných zákroků jsou už spíš výjimky.

A aktuální bude opak: „Nyní jsme připraveni na předpokládané větší vytížení některých pracovišť.“ Že je to tak, potvrzuje i Janota z příbramské nemocnice: „Vzhledem k tomu, že některé ambulance byly omezené, jsou nyní pod velkým náporem pacientů, kteří mají zájem vyřešit své obtíže.“

Zkušenosti z krajských oblastních nemocnic

- Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov – mluvčí Petr Ballek: V současné době jsme nezaznamenali obavy chodit do nemocnice nebo odkládání operací, a tím úbytek pacientů. Plánované operace a zákroky probíhají standardně v plném množství, ambulance také pracují standardně a jsou plně navštěvovány pacienty.

- Oblastní nemocnice Kolín – mluvčí Stanislava Kubincová: Žádné velké obavy pacientů nezaznamenáváme. Provoz je prakticky normalizován. Nicméně někteří pacienti, jejichž termín zákroku byl z důvodu koronavirové epidemie odložen, zatím náhradní termín odkládají - jedná se o pět až deset procent z nich. V ambulanci bolesti jsou u některých pacientů konzultace řešeny telefonicky.

- Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav – mluvčí Hana Kopalová: Trend odkládání péče jsme nezaznamenali. Pokud ano, jedná se o naprosté výjimky.

- Oblastní nemocnice Příbram – specialista pro styk s veřejností Martin Janota: Určitá nedůvěra v souvislosti s koronavirem se vyskytovala; jednalo se především o pacienty seniorského věku. Jde opravdu jen o minimum případů. S postupujícím časem se situace lepší a pacienti se vracejí. Věříme, že během krátké doby tyto obavy vymizí úplně. Na druhou stranu vzhledem k tomu, že některé ambulance byly omezené, jsou nyní pod velkým náporem pacientů, kteří mají zájem vyřešit své obtíže.