Třebaže webové stránky žádnou novinku v tomto směru nezmiňují, zprávy o tom, že v nemocnici řádí kryptovirus, který vyřadil počítačovou síť a nefunguje ani řada přístrojů, se z rádia, televize i z internetu valily od rána. A důsledky kybernetického útoku vzali lidé na vědomí: areál nemocnice se nečekaně vylidnil a ambulance nabízejí nové termíny.

Návrat k normálu nebude trvat v řádu hodin, ale zřejmě to bude trvat nejméně v řádu dnů. Nejméně. Mohlo by jít dokonce o týdny, byť čtyři specialisty vyslal na místo i NÚKIB: Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. I když má nemocnice svá data zálohovaná, ukázalo se, že elektronické nákaze neunikl ani zálohový server.

Nikdo není ohrožen

Ačkoli nové pacienty nemocnice nepřijímá – a ve čtvrtek bude stejná situace jako ve středu – již hospitalizovaní lidé ani jejich blízcí se prý nemusí strachovat. Nemocnice funguje v provizorním režimu – jako v dobách, kdy ještě počítače neexistovaly. Třeba laboratoř pracuje, byť výsledky nemůže předávat lékařům elektronicky; funguje to postaru: na papíře. A ředitel Roman Mrva připomněl, že také porody se odehrály bez komplikací.

Záchranná služba vozí pacienty do nemocnic v okolí – do pražské Krče, Sedlčan, Příbrami a Říčan. Kvůli delším časovým dojezdům byla v Benešově posílena služba, řekla Deníku mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová. „Běžně tam slouží dva týmy RZP, tedy velké sanitky se záchranářskou posádkou, a jedno auto s lékařem; přidali jsme jednu posádku RZP,“ konstatovala mluvčí. „Troufám si říct, že stav, který nastal, pacienty neohrozí,“ míní Effenbergerová. Za daných okolností je vlastně výhodou, že pacienti ve velmi vážném stavu jsou i za normálních okolností transportováni do nemocnic v Praze: u těch nejtěžších případů se vlastně nic nemění.

Ředitelství Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově.
Systém nemocnice ochromil počítačový virus. Pacienti jsou převáženi jinam

Mluvčí připomněla, že záchranáři se připravili i na takzvané sekundární transporty, tedy na převozy pacientů mezi nemocnicemi. Těch však zprvu nebylo zapotřebí. To však platilo pouze dopoledne. Odpoledne lékaři z preventivních důvodů rozhodli o převozu devíti pacientů z jednotky intenzivní péče a oddělení ARO na stejná pracoviště v jiných nemocnicích – třeba až do Kolína. S tím, že to sice není nezbytné, přístroje udržující životní funkce fungovaly, avšak jistota je jistota. Benešovská nemocnice se chtěla ubezpečit, že nenastane problém třeba v případě zhoršení zdravotního stavu (na což by případně reagovala s obtížemi právě kvůli nefunkčním počítačovým systémům).

Nová opatření? Zatím ne

„Situaci máme pod kontrolou,“ uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), jež coby obyvatelka Benešova má s pobytem v tamní nemocnici i osobní zkušenosti. „Jsou přijímána veškerá opatření pro co nejrychlejší obnovení běžného provozu tak, aby se omezení co nejméně dotklo pacientů,“ doplnila.

Hejtmanka uvedla, že ostatní krajské nemocnice podobným komplikacím nečelí. A podle zjištění Deníku ani v reakci na benešovský malér nechystají bezprostřední změny: dál budou využívat dosavadní systémy ochrany a pravidelně pořizovat zálohy dat. „Neděláme nyní nic výjimečného,“ řekla Hana Kopalová z ředitelství Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi.

Že jakákoli speciální opatření nejsou na pořadu dne, potvrdila i Hana Plačková z Oblastní nemocnice Kladno. „Ochranu před kyberútokem máme zajištěnou jak hardwarově, tak softwarově – a neustále pracujeme na jejím zdokonalování. Zálohy probíhají na několika úrovních včetně záloh na disky mimo počítačovou síť,“ konstatovala Plačková. S dodatkem, že v minulosti nemocnice nečelila žádnému počítačovému útoku. „A doufám, že to tak zůstane,“ podotkla.

Všechno teprve ukáže další vývoj
- Pohled Policie ČR: V dané věci jsme začali šetřit z moci úřední – tedy poté, co jsme zachytili informace v médiích a na sociálních sítích. Na místo vyjeli jak benešovští kriminalisté, tak specialisté z odboru analytiky a kybernetické kriminality krajského ředitelství policie. Úzce spolupracujeme s IT specialisty nemocnice a zajišťujeme veškeré důkazy a podklady. Na to, jakým způsobem bude věc vyhodnocena, je zatím příliš brzy; stejně jako na právní kvalifikaci. (Zdroj: mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková)

- Pohled zdravotní pojišťovny: Celá událost je zatím příliš čerstvá a informace o ní zatím příliš kusé na to, aby bylo možno seriózně poskytnout jakékoliv relevantní informace. Každopádně: poskytovatel zdravotních služeb, který je z jakéhokoliv důvodu nucen omezit provoz, má povinnost informovat klienty o tom, kam jinam se mají obrátit se svým problémem.
(Zdroj: mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Vlastimil Sršeň)

Situace po střelbě 10. prosince 2019 ve fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě.
Nemocnice v kraji reagují: svolávají jednání o bezpečnosti, posilují ostrahu