VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Někteří podnikatelé z Mělnicka považují elektronickou evidenci za zbytečnou

Mělnicko - Už třetí den musí někteří podnikatelé na Mělnicku používat elektronickou evidenci tržeb (EET) a poctivě na všechno vydávat účtenky. Změny si začínají všímat i zákazníci, kteří hned první den, kdy byla novinka poprvé spuštěna, v některých provozovnách platili za jídlo víc než den předcházející.

3.12.2016
SDÍLEJ:

Registrační pokladna pro EET. Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Patří mezi ně i Martina Vejvodová, která několikrát v týdnu navštěvuje jednu z mělnických vyvařoven. „Dneska jsem si dala řízek s bramborem a zaplatila za něj o pět korun víc než obvykle," uvedla zákaznice, podle níž zavedení elektronické evidence tržeb odnesou hlavně obyčejní lidé.

Všichni podnikatelé, jejichž účtenky se už od prvního prosincového dne posílají na ministerstvo financí, se však zdražovat nechystají. „Je spousta nařízení, která se musí dodržovat a EET považuji za další z nich. O žádných změnách, které by naši zákazníci negativně pocítili, neuvažujeme," řekl provozovatel mšenského občerstvení u Maxe Jakub Beneš, který si musel kvůli EET pořídit novou kasu za pět tisíc korun. Za měsíční provoz pak bude platit pětistovku.

Zdržování od práce

Novinku, která se má postupně rozšířit na všechny podnikatele, považuje za zbytečnost Petra Mráčková z Nosálova. Se svým manželem tam v sezoně provozuje rychlé občerstvení Mrak Food. „Bude mě to jen zdržovat od práce. Jinak nám to je jedno, protože všechny tržby přiznáváme," připomněla Petra Mráčková.

Žádné nové zařízení si ale kupovat nemusí, protože ho prý dostala na dva roky zdarma od pivovaru, od něhož bere pivo. „Musíme si zaplatit pouze rychlejší internet, protože ten, který máme, je příliš pomalý," doplnila.

Problematika elektronické evidence tržeb je hodně komplikovaná. To si myslí šéf restaurace U Pokliček ve Mšeně Michal Měšťan. Vzhledem k tomu, že za tiskárnu, tablet a pokladní systém zaplatil bezmála deset tisíc korun, doufá, že EET opravdu k něčemu bude.

'Není to férová metoda'

„Stát musí vybírat daně, to beru, ale nemyslím si, že zrovna tohle je férová metoda. Osobně doufám, že se podnikatelské prostředí trochu narovná, restaurace zvednou ceny a my je budeme moci také trochu zvýšit. Nedovedu si totiž představit, že se dá na jídle za osmdesát korun a pivu za třicet korun vydělávat," popsal Michal Měšťan.

A přiznal, že se v jeho případě nedá hovořit o zisku. V zisku prý nebude ani v příštím roce, restauraci dotuje z druhého podnikání.

Čtěte také: Elektronická evidence tržeb komplikuje hospodským život

Autor: Jiří Říha

3.12.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Expres projel návěstidlo v Poříčanech na červenou

Krajský soud v Praze se v pondělí 23. října vrátil ke korupční kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.
13

Rath zavalil soud přívalem slov, předseda senátu je prý podjatý

Krize středočeské koalice pokročila, námluvy ANO s ČSSD už nejsou tajné

Střední Čechy – Minulostí jsou předpoklady, že na úterní jednání středočeských zastupitelů nebude mít vliv aktuální krize v koalici vládnoucí kraji.

Hejtmanka lákala pozornost ke středním Čechám. Ve Washingtonu

Střední Čechy – O lokality ve středních Čechách se nyní více zajímají členové týmů americké centrály softwarového gigantu Microsoft.

Debaty o penězích pro nemocnice může kdokoli sledovat i z domova

Střední Čechy – V úterý se sejdou zastupitelé Středočeského kraje. Jednat mají hlavně o plánu investic a o penězích pro krajské nemocnice. Jistě se zmíní i o aktuální krizi krajské koalice – k ráznému řešení však asi nepřistoupí.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT