Jeho posláním je zajistit předškolákům a žákům z rodin ohrožených chudobou a sociálním vyloučením hodnotnou stravu – přičemž nejde jen nejen o to poskytnout jim samotné jídlo a pití, ale také je zapojit do procesu školního stravování. Prostě: postarat se, aby tyto děti nezůstaly osamoceně stát stranou ve chvíli, kdy se jejich spolužáci vypraví do školní jídelny – a to jen z toho důvodu, že rodiče nenašli peníze na zaplacení jídla.

Nárok na úhradu stravy mají mít téměř dva tisíce dětí

K účasti na projektu se pro školní rok 2019/2020 přihlásilo krajskému úřadu celkem 154 partnerů uvádějící předpokládané počty dětí, které by mohly mít na zaplacení jídla nárok (většinou se jedná o jednotlivé školy; v několika případech však jde o školní jídelny, jež slouží hned několika školám). Skutečnou potřebnost ještě budou prověřovat úřady práce; předběžně se ale počítá s tím, že projekt Obědy do škol by se v kraji mohl vztahovat celkem až na 1988 dětí ve věku od tří do 15 let.

Skoro na dvě tisícovky středočeských špuntů i odrostlejších dětí, u nichž je předpoklad, že by je při hrách ve školce nebo při sezení v lavicích mohlo obtěžovat kručení v břiše! Nejde přitom o celkové počty plošně za celý kraj. Týkají se jen školských zařízení, jež se do projektu přihlásily. Ne všechny to udělají – ať už kvůli obavám z administrativní zátěže, či třeba proto, že nechtějí s rodiči jednat o jejich finanční situaci.

Ilustrační foto
Kvůli popíjení se někdo pouze válel, jiní dokonce krváceli

Nejvíce dětí, které by ve školách a školkách mohly mít zajištěno bezplatné stravování, pochází z nejlidnatějšího středočeského města: z Kladna. Je jich celkem 215, a to z 11 školských zařízení (v jedné z kladenských základních škol jde dokonce o 140 dětí). Dalších 63 jich navštěvuje čtyři školy „u sousedů“ ve Slaném. A také jiné obce a města z okolí hlásí potřebné děti. Černuc, Klobuky, Pchery, Stochov, Velvary, Zákolany, Zlonice a Zvoleněves dohromady dosahují součtu dalších 122 dětí.

Na dalších příčkách pomyslného žebříčku figurují Mladá Boleslav se 129 dětmi (a z okolí je pak hlášeno ještě 86 jiných dětí, z nichž nejvíce, rovné tři desítky, v Benátkách nad Jizerou) a Příbram se 104. Další někdejší okresní města již nepřekračují stovku. Neobjevuje se mezi nimi Nymburk, který ale „zastoupí“ okolí: Lysá nad Labem s 50 dětmi ze tří školských zařízení a Milovice s 24.

Dětem spadajícím z hlediska nároku na příspěvek na živobytí pod kategorii hmotná nouze kraj v případě souhlasu zastupitelů peníze na zaplacení jídla (ve školkách jde o celodenní stravování, u starších dětí pak o kompletní oběd) zajistí z evropských peněz – z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám – a ze státního rozpočtu. Pro předpokládaných 1988 strávníků by na 395 tisíc jídel pro období od září do června bylo potřeba 11,5 milionu korun.

Ilustrační foto.
Zásahů spojených s vichrem měli hasiči bezmála sto za 24 hodin

Počty dětí z velkých měst, které by mohly mít nárok na bezplatné stravování ve škole
Kladno 215
Mladá Boleslav 129
Příbram 104
Mělník 95
Kolín 77
Benešov 33
Rakovník 28
Beroun 26
Kutná Hora 15

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Ilustrační foto
Čarodějnice budou bez problémů, naznačuje novinka od meteorologů