To, že předtím, než účastníci vyrazí do první leče, policisté neodhalí nedostatky, nicméně ještě neznamená záruku, že se někde nestane malér. Ukázalo se to hned na počátku lovecké sezony, kdy středočeští záchranáři v jediném dni pomáhali hned třem postřeleným účastníkům honů.

Kontroly předcházející společným lovům se zaměřují především na dodržování ustanovení zákonů o střelných zbraních a o myslivosti, připomněla za krajskou policii Barbora Schneeweissová.

„Policisté se zaměřují zejména na bezpečnou manipulaci se zbraněmi a střelivem, technický stav zbraní a kontrolu předepsaných dokladů včetně dokladu o pojištění. V neposlední řadě jsou kontroly zaměřeny i na to, zda lovci nepožili alkohol nebo jiné návykové látky,“ konstatovala.

Dechové zkoušky, jimž se vybraní účastníci honu musí podrobit, bývaly v minulosti sledovány s velkou pozorností. Dnes však jde o běžnou rutinu, která nepřináší nic neočekávaného: odhalení alkoholu veškeré žádné. Myslivci počítají s tím, že kořalička na zahřátí již patří minulosti – a dobře si uvědomují, že pohlídat si žízeň musí už večer před honem.

Ilustrační foto.
Myslivci se na honech trefovali i do svých kolegů

Kontroly myslivců a jejich zbraní

- 1. prosince: V rámci kontrolní akce u 18 mysliveckých spolků bylo zkontrolováno 193 lovců a jejich zbraní. Při 144 orientačních zkouškách na přítomnost alkoholu v dechu nebyl zjištěn žádný pozitivní výsledek.

- 24. listopadu: V rámci kontrolní akce u 16 mysliveckých spolků bylo zkontrolováno 162 lovců a jejich zbraní. Při 117 orientačních zkouškách na přítomnost alkoholu v dechu nebyl zjištěn žádný pozitivní výsledek.

- 17. listopadu: V rámci kontrolní akce u 23 mysliveckých spolků bylo zkontrolováno 219 lovců a jejich zbraní. V jednom případě dostal pokutu (200 Kč) myslivec, který u sebe neměl zbrojní průkaz. Při 173 orientačních zkouškách na přítomnost alkoholu v dechu nebyl zjištěn žádný pozitivní výsledek.

- 10. listopadu: Na teritoriu Středočeského kraje bylo zkontrolováno 210 lovců a jejich zbraní. Při 139 orientačních zkouškách na přítomnost alkoholu v dechu nebyl zjištěn žádný pozitivní výsledek.

- 3. listopadu: V rámci kontrolní akce u 19 mysliveckých spolků bylo zkontrolováno 201 lovců a jejich zbraní. Při 106 orientačních zkouškách na přítomnost alkoholu v dechu nebyl zjištěn žádný pozitivní výsledek.

Zdroj: Policie ČR

Ilustrační foto.
Středočeská hrubá mzda se vyšplhala na 31 670 korun. Máte ji?