Krajský úřad upřesnil, že nebylo zabaveno nic, co by bylo zaplaceno už předem. Kamion zastavený na hranicích vezl vybavení na základě závazné a potvrzené objednávky; k úhradě faktury mělo dojít až po dodání zboží. Konkrétně se jednalo o osm tisíc respirátorů a 400 tisíc roušek, přičemž tento náklad směřoval do Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově. Tam se nachází hlavní krajský sklad zdravotnického materiálu; centrální logistické centrum pro krajské nemocnice i záchrannou službu.

ONLINE ke koronaviru najdete ZDE.

Co zabránilo dodání tolik očekávaného nákladu, upřesnil ředitel a předseda představenstva benešovské nemocnice Roman Mrva. „Řidič kamionu mi volal přímo z hranic, že byl zastaven a nebude moci dodávku doručit,“ konstatoval.

Tisková konference hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové před ředitelstvím Nemocnice Rudolfa a Stefanie  Benešov v neděli 15. března.
Distribuci roušek kraj připravil. Roušky zatím chybí

Vedení kraje podle hejtmanky Jermanové nechce spoléhat jen na dodávky od státu (jehož velká zásilka se očekává ve čtvrtek či nejpozději v pátek) a stále palčivě nedostatkové ochranné prostředky se nadále snaží shánět vlastními silami. V úterý večer hejtmanka potvrdila, že po takovém vybavení jako respirátory, roušky, ochranné brýle a podobně se týmy kraje pídí na volném trhu. „Sami poptáváme – a jsme dohodnuti na dodávce 20 tisíc respirátorů FFP2,“ konstatovala.

Speciál s rychlotesty na letišti v Kbelech
V Praze přistál vojenský speciál. Z Číny přivezl tisíce rychlotestů na koronavir

Prostřednictvím vlastní i krajské stránky na facebooku se také obrátila na výrobce a dodavatele osobních ochranných prostředků, aby případné nabídky těchto pomůcek zaslali Lucii Barber, jež má na krajském úřadu běžně na starost oblast zahraniční spolupráce, na e-mailovou adresu barber@kr-s.cz.

Poznamenala v té souvislosti, že dobrý je každý krok, který by mohl pomoci; i krůček. Včetně podobné výzvy. „Potřeba těchto prostředků je stále vysoce aktuální – a je zcela nezbytné využít všech možností, které se nám k tomu nabízejí. Proto i tato výzva jejich výrobcům a dodavatelům,“ vysvětlila Jermanová.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník