Peníze mají být využity především na obnovu zastaralého vybavení, připomněl Robert Bezděk (ANO), který má v krajské radě na starosti oblast bezpečnosti a zdravotnictví. „Ale také na projektové dokumentace přestaveb a staveb nemocničních pavilonů,“ doplnil radní. Konečné rozhodnutí bude 26. dubna na členech krajského zastupitelstva.

Andrej Babiš navštívil automobilku Škoda Auto.
Politici v Boleslavi plánovali, jak v regionu utratit miliardy

Nejvíce peněz by měla získat Oblastní nemocnice Kladno, a to téměř 50 milionů korun. Dotace by měla posloužit především obnově zdravotnických technologií sloužících k diagnostice a léčbě. Bezděk v té souvislosti upozornil, že řada nyní používaných přístrojů je již starší deseti let – to je v moderní medicíně hodně – a stav některých lze dokonce označit za havarijní.

Nemocnice ale počítá i s dalšími nákupy. K těm největším by se měly řadit obnova a doplnění akumulátorů (sloužících jako záložní zdroje energie) a modernizace počítačového vybavení. Peníze by také umožnily zpracování projektové dokumentace pro revitalizaci kuchyně, přestavbu pavilonů G, bloků A a D nebo čistírny odpadních vod.

Pro Klaudiánovu nemocnici v Mladé Boleslavi by mělo být určeno 33 milionů korun. Tato oblastní nemocnice by si za ně chtěla pořídit nový mamograf – a také financovat další fáze výstavby centrálního příjmu pacientů.

Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově by ráda využila 26 milionů. Po obnově zde volá rentgenové pracoviště. Také Benešovským by část peněz posloužila k zaplacení projekčních prací – konkrétně jde o vypracování dokumentace pro výstavbu komplexního rehabilitačního centra a pro rekonstrukci interního pavilonu.

Ilustrační foto
Nízká nezaměstnanost potvrzuje zkušenost firem: nejsou lidi