ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

O odpuštění nájemného dosahujícího v součtu bezmála dvou set tisíc korun sedmi živnostníkům, kteří užívají prostory v majetku kraje, již středočeští radní rozhodli. Zřejmě jim zcela odpustili nájemné za dva měsíce – nebo přinejmenším většině z nich. Lze to alespoň usuzovat z vyjádření hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO), které se zmínila o slevách na nájemném za březen a duben, a to ve výši 50 tisíc korun za každý z těchto měsíců.

„V případech, kdy nájemné této výše nedosahuje, bude odpuštěno v plné výši,“ uvedla hejtmanka. Krajský úřad následně informoval, že živnostníkům „bude souhrnně odpuštěno nájemné v celkové výši 198 869 korun“.

Ilustrační foto.
Opět nastartovat živnost má pomoci půjčených padesát tisíc

Takové odpouštění nájemného označila Jermanová za jednu ze základních věcí, jak v současné situaci mohou pomoci podnikatelům nejen kraj, ale i obce a města. Míní, že takto by měli postupovat všude: „Chceme inspirovat ta města, která to ještě neudělala.“

Téměř odpuštěno je také nájemné těm, kteří působí v prostorách příspěvkových organizací kraje – a za nynějších omezení v rámci opatření proti koronaviru je to jiné než kdy dřív. Na to představitelé kraje reagovali určením nájemného v symbolické výši 1 Kč – a stejná částka je také paušálním poplatkem za služby.

Peníze. Ilustrační snímek.
Při hlasování o rozdělení milionů lidé uplatní i záporné hlasy
Rychlotest pro testování na koronavirus. Ilustrační foto.
Praktičtí lékaři v kraji dostali přes 50 tisíc rychlotestů