Stany s personálem zajišťujícím průběh „koronavirových“ voleb vyrostly v každém okresním městě. Většinou na takovém místě, které bylo velmi dobře přístupné řidičům a prostranství bylo dostatečně velké. Jak ale ukázal průzkum Deníku, o stovky voličů se rozhodně nejednalo. Na speciální volební místo si našly cesty pouze desítky voličů; to je třeba případ Berouna. „Žádný problém se nevyskytl, všichni voliči byli disciplinovaní, měli roušky, někteří i rukavice. Hlídka dopravní policie naváděla voliče do drive-inu, konkrétně v Berouně si voliče rozdělovaly dvě volební komise,“ okomentovala unikátní situaci Klára Dlubalová, ředitelka odboru tisku a PR ministerstva vnitra. Každý volič se musel prokázat občanským průkazem, ale i rozhodnutím o umístění do karantény, případně SMS zprávou o výsledku testu či e-neschopenkou.

Stádo divokých koní v rezervaci u Milovic.
Rozšiřování pastevní rezervace u Milovic je už na spadnutí

V největším městě Středočeského kraje – Kladně – takto přišla volit zhruba šedesátka lidí. Jak potvrdila mluvčí kladenských strážníků Alena Purkytová, zájem o volby způsobem drive-in v Kladně vzrostl po poledni. „Mohu potvrdit, že voliči tento způsob poměrně využívají. V jednu chvíli stála na parkovišti i tři auta za sebou. Velice oceňujeme, jak jsem již řekla dopoledne, že se lidé v karanténě domluvili a na místo dorazili například i hromadně – jako posádka jednoho vozu. K žádným konfliktům ani dopravnímu kolapsu v Kladně nedochází,“ doplnila Purkytová.

Strážníci na místě dohlíželi na pořádek a usměrnovali provoz, měli na sobě ochranné roušky a rukavice. „S žádnými lidmi ale nepřijdou prakticky do styku. Vše má na starosti armáda,“ doplnila mluvčí strážníků.

V Mladé Boleslavi nebyl zájem o hlasování příliš valný. Kolem jedenácté hodiny byla na místě vedoucí správního odboru Marie Bičáková, která má volby na starosti a tou dobou k drive-inu přijelo asi 10 automobilů, v odpoledních hodinách se navzdory očekávání stavovali spíše jednotlivci. „Účast není tak silná, jak jsme předpokládali,“ připustila Bičíková.

Ilustrační foto
Hospodští se kvůli koronaviru perou s omezeními. Mnozí je porušují

Jen pár zájemců přijelo volit i do rakovnického drive-inu, který byl umístěný před stadionem SK Rakovník. Podle městských strážníků, kteří hlídali vjezd na parkoviště, dorazilo od sedmé hodiny ranní do jedenácté hodiny pouze šest aut. Jiné to nebylo ani v Benešově, kde volili jen jednotlivci.

Volilo se i u kolínského zámku. Areál byl pod dozorem státní i městské policie, hlasování zajišťovala dvě stanoviště s vojáky. Během dne sem přijelo kolem čtyř desítek voličů.

JAK PROBÍHALA VOLBA

Samotné volení se odehrálo v režimu, kdy řidič nemusel vystoupit z vozu. K jeho automobilu přistoupil člen volební komise oblečen do speciálního obleku, rukavic, roušky a štítu a přes stažené okénko požádal voliče o předložení občanského průkazu. Pro ověření totožnosti si volič na okamžik sejmul roušku, aby komisař viděl, zda se shoduje fotografie na průkazu s tváří. Pak si volič převzal od komisaře hlasovací obálku a případně i volební lístky, popojel o metr dopředu, aby byla zachována tajnost hlasování, upravil lístky pro samotnou volbu a přejel k hlasovací schránce, kde odvolil.