Velkou nadějí je „chytrý venkov“

Představitelé kraje očekávají, že spolupráce přispěje k tomu, aby se střední Čechy staly moderním regionem, který se stane vzorem pro ostatní v celé oblasti střední a východní Evropy, a současně může pomoci vyrovnat rozdíly mezi jednotlivými oblastmi: přispět k tomu, aby „venkovštější“ končiny dohnaly rozvinutější Mladoboleslavsko. Ovšem v tom nejlepším slova smyslu, jak naznačuje hejtmanka, když hovoří o svém nadšení pro pojem „smart villages“. Tedy vesnickou obdobu dnes celosvětově opěvovaného konceptu Smart Cities; chytrých neboli inteligentních měst. Jermanová hovoří o proměně venkova v moderní region, kde například díky technologiím bude řada profesí moci pracovat z domova a jezdit za prací do měst nebude tolik zapotřebí.

I cestování by se ale mělo změnit. Jedním z konkrétních oblastní zahajované spolupráce je řešení dopravní obslužnosti včetně kvalitnějšího propojování Středočeského kraje a Prahy integrovanou dopravou. „Důležitá je i oblast bezpečnosti,“ konstatovala hejtmanka s tím, že týmy odborníků z prestižní univerzity mohou pomoci najít další místa, kde by bylo vhodné uplatnit bezpečnostní prvky či radary. Možností další spolupráce se však otevírá nepřeberně: dopravní stavby a doprava vůbec (včetně té cyklistické i pěší), architektura, práce s daty…

Ilustrační foto
Proti protažení dálnice D6 kraj nemá námitky

Vědu do praxe, ale i do škol

„Spolupráce pro nás bude výhodná tím, že výsledky naší vědecké a odborné činnosti budeme mít možnost konfrontovat s reálným prostředím,“ těší se rektor Petráček. „Zástupci kraje a jeho institucí budou také spolupracovat se studenty při zpracování jejich diplomových prací,“ doplnil. Ve středních Čechách – což díky jejím pracovištím v Kladně a v Roztokách není pro univerzitu neznámý region – si ČVUT chce vyzkoušet spolupráci při řešení praktických úkolů na rozvoji všeho, co je „smart“, i mimo Prahu (a případně pak tyto zkušenosti uplatnit i v dalších regionech v rámci rozšiřování modelu úspěšné spolupráce).

Technické učení podle Petráčkových slov také chce navázat užší vazby se středními školami zřizovanými krajem. Nemá přitom jen představu o tom, že pomocí přednášek i dalších akcí by se mohlo podařit zapálit větší zájem o technické obory a najít budoucí uchazeče o studium. „Myslím, že naši pedagogové a studenti by mohli pomoci i s výukou,“ plánuje rektor.

I. ročník Velké ceny v lovu ryb na udici
Při chytání ryb policisté ulovili i peníze na dobrou věc