H5 N1 se vyznačuje vysokou nakažlivostí, úmrtností a rychlým šířením ptačí populací, ale také schopností infikovat a usmrtit člověka.

Bez ptačí chřipky byla Česká republika čtyři měsíce a dva dny. To se změnilo v úterý 28. září po oznámení výsledků testů u uhynulých drůbeže v obci Trhové Dušníky na Příbramsku. Právě tato lokalita byla označena za nové ohnisko nemoci. Zdrojem nákazy jsou zřejmě volně žijící vodní ptáci.

Chovatel nahlásil úhyn pěti hus ze svého malochovu. V něm se dále podle informací veterinářů nacházelo 16 slepic a 11 kachen. „U jedné z kachen byly pozorovány klinické příznaky typické pro ptačí chřipku. Veterinární inspektoři zahájili v chovu šetření, přijali předběžná opatření a odeslali uhynulé kusy k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha,“ uvedl Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS).

Ilustrační foto.
Ptačí chřipka je zpět v České republice. Nakaženy jsou husy na Příbramsku

Mimořádná opatření

Výsledky testů nejprve potvrdily ptačí chřipku H5. „Zbývající drůbež v chovu byla utracena. Kolem ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření, která omezí přesuny drůbeže, budou zde provedeny soupisy chovů drůbeže a bude zakázáno pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy či výstavy ptactva, které představují velké riziko šíření nákazy,“ oznámil zástupce SVS v úterý.

Ve středu už bylo jasné, že jde přímo o kmen H5N1. „Jde o subtyp H5N1, který na rozdíl od H5N8 může být potenciálně přenosný na člověka. Předali jsme tuto informaci krajské hygienické stanici," uvedl Majer.

V letošním roce bylo na území České republiky postupně vyhlášeno 37 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže a jedno ohnisko v chovu ptáků držených v zajetí. První letošní ohnisko bylo potvrzeno 22. ledna v malochovu drůbeže v obci Dlouhá Lhota u Tábora v Jihočeském kraji. Postupně přibylo 37 dalších ohnisek v chovech, které se nacházely jak v neevidovaných malochovech, tak v komerčních chovech. Poslední ohnisko v Mladé Boleslavi – Čejeticích bylo potvrzeno 18. května. Od 26. července se v Česku oficiálně ptačí chřipka nevyskytovala.