V době, kdy je stále aktuální odstraňování následků nedělní vichřice, upozornil na výzvu ministerstva pro místní rozvoj k předkládání žádostí o peníze na obnovu obecního a krajského majetku zničeného živelní nebo jinou pohromou. Jak na rekonstrukci spojenou s nápravou škod, tak na pořízení zcela nových věcí nahrazujících ty zničené.

Ilustrační snímek
Kalamitu energetici odvolali, bez proudu už je jen pár domů a rekreační oblasti

Typickým zaměřením financí z programu obnovy jsou například práce na poničeném veřejném osvětlení, na obnově veřejných prostranství i původního stavu obecních budov, ale také náprava škod na komunikacích i mostech. Naopak tento program není zaměřen na financování nových opatření, která by dalším škodám zabránila – například protipovodňových valů. Nelze je však žádat ani na podporu obnovy bytového fondu. A pozor: v rámci tohoto programu se starostové nemohou ucházet ani o proplacení nákladů spojených s prvotními záchrannými pracemi: například s odstraňováním náplav, popadaných dřevin či s odvozem sutě z pobořených objektů.

Podrobné podmínky přibližují zásady zveřejněné na webových stránkách ministerstva www.mmr.cz. Sluší se ovšem připomenout, že nemovitost, na kterou žádá dotaci, musí mít obec plně ve svém vlastnictví, a to bez jakéhokoli omezení (naklad zástavním právem či soudním rozhodnutím). Naopak nevadí věcné břemeno nebo povinnost strpět činnost správců sítí a rozvodů při opravách, údržbě či modernizaci jejich zařízení.

Záchytné parkoviště P+R
Praha zvětší P+R parkoviště na Černém Mostě i na Zličíně