Byť je pravda, že zrovna pro poslední zmiňovanou možnost neplatí, že rozhodovat se na poslední chvíli by byl ten nejlepší nápad. Noc z pátku na sobotu totiž patří již vlastně tradiční Noci hotelů, v níž vybraná zařízení nabízejí za zlevněnou cenu přenocování místním, kteří jsou zvědaví, jak to chodí uvnitř objektů, kolem nichž oni většinou jen procházejí. A velký zájem ukazuje, že bylo rozumné včas pomýšlet na rezervaci. Třeba v Kutné Hoře zbývají poslední volné pokoje. Jinde, pravda, mají zájemci větší naděje – například v Dobřichovicích, Kolíně, Rožmitále pod Třemšínem, loučeňském zámeckém hotelu či v Choceradech už je však podle webové stránky Nochotelu.cz vyprodáno. Akce, jež je prezentována jako poděkování místním za vstřícný přístup k turistům, má lidem umožnit poznat svoje město také očima návštěvníků.

Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.
Hasiči hledají posily pro své operační středisko

Nahlédnout přímo pod ruce řezníkovi budou mít možnost ti, kteří se v sobotu nechají zlákat k výletu do obce Máslovice severně od Prahy. Koná se tam masopust se zabíjačkou přímo na návsi, ve kterém nepůjde jen o průvod masek s hudbou, ale také o pořádné hodování. Čerstvé zabíjačkové dobroty budou ke koupi – a nemá chybět ani soutěž v pojídání jitrnic. A kdo ještě nezná specialitu zvanou Máslovický groggy kotlík, jež prý dokáže rozpumpovat krev i za současných mrazů, má možnost ji vyzkoušet. Podle tajných zpráv jde o teplé pivo vylepšené rumem, nechybí však ani třtinový cukr – a samozřejmě: máslo.

Od pátku až do neděle platí pozvání na Čokoládový festival, který hostí výstaviště v Lysé nad Labem. Organizátoři s hrdostí uvádějí, že se jedná o „největší sladkou událost roku“. Co všechno lze vnímat hned několika smysly, přibližuje Lucie Vurbsová z krajské turistické centrály: „Poslední lednový víkend nabídne degustace nejrůznějších druhů čokolády a čokoládové workshopy. K vidění bude výstava historie čokolády. Během akce se bude také vařit s čokoládou – a chystá se další zábavný program pro celou rodinu.“

Zcela vážnou atmosféru lze pak očekávat na sklonku víkendu, v neděli vpodvečer na nádvoří hradu v Mladé Boleslavi. Od 17 hodin se tam uskuteční pietní akt při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu. Účastníci si připomenou osudy obyvatel židovského původu, kteří byli v letech 1940 – 1943 internováni právě na mladoboleslavském hradě.

Závod GZ Media, kde lisují gramofonové desky. Zájem o ně stoupá, lidé mají rádi hudbu z černých desek
Hudba na vinylu je opět fenoménem. Je to kus umění, říkají sběratelé