Právě startuje letošní ročník ankety Alej roku, informoval za pořadatele ze spolku Arnika Jiří Kaňa. Devátý ročník přitom překvapí i ty, kteří se aktivně účastnili těch minulých: krásné aleje nebo stromořadí lze nominovat (a také se pro ně bude hlasovat) na webu se sice tradiční adresou www.alejroku.cz, ale ve zcela nové grafické podobě. „Své nominace do soutěže mohou lidé zasílat až do konce října,“ připomněl Kaňa.

Koordinátorka ankety Karolina Kostićová připomněla, že nominace mohou zájemci zasílat nejen ze svého bydliště, ale i během výletů a dovolených po celé České republice. S tím, že nehraje roli, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladinké, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. Důležité je, že každá alej je něčím pozoruhodná: ať už svou tradicí či půvabem, nebo třeba úsilím místních lidí o její záchranu. Mezi 92 alejemi, nominovanými loni v celé republice, získala prvenství zcela nová Alej přátelství na Sokolovsku, kterou vysázela stovka rodin ke stému výročí založení Československa.

Kompletní výsledky ankety, v níž se soutěží nejen o neoblíbenější alej, ale také o nejkrásnější fotografii, vyhlásí Arnika v lednu. Tradičně dojde i na oceňování 14 regionálních vítězů.

Ilustrační foto
Někde zabouřilo vydatně, avšak bez dramatických škod
Umělecká představa systému HD 99458, který sestává z modrobílé hlavní složky a malého červeného trpaslíka.
Astronomové odhalili hvězdu, jejíž chování popírá pozemské poučky