Co konkrétně se v historickém objektu aktuálně děje, to nám prozradil stavbyvedoucí Jiří Brož.

Zajímalo by mě, na čem pracujete právě v těchto dnech?

Jsme ve fázi, kdy je celý objekt vyčištěn a proběhly statické a zajišťovací práce. Přece jen se na tom objektu podepsala léta, kdy se o něj majitelé ne zrovna příkladně starali. Zpevnili jsme veškeré stropní konstrukce a nyní už připravujeme rozdělení prostoru příčkami na byty, kterých by mělo vzniknout kolem šedesáti.

Jaký byl verdikt statika?

Klenby jsou podle něj v dobrém stavu, v lepším, než jsme si mysleli. Na druhou stranu trakt odvrácený od Jičínské ulice je v horším stavu, a tam se stropní i svislé konstrukce budou zcela nahrazovat. Zatím jedeme podle původního projektu, který počítal s tím, že zde vznikne hotel. Investor však později zjistil, že toto využití už pro něj nebude ekonomicky zajímavé, a tak jedná na stavebním úřadě o změně stavby před dokončením na bytový dům. Zatím se původního projektu držíme.

Zmínil jste byty. Zaznamenal jsem, že jich bude několik druhů včetně nadstandardních.

Část stavby v horní části bude ustoupena směrem dovnitř a vznikne v ní, tuším, osm mezonetových bytů se zajímavějším, a tedy dražším standardem bydlení. Půjde o kombinaci oceli, skla a hliníku.

Nosnost objektu dostačuje?

Ano, původně se v kasárnách počítalo s daleko větším zatížením při plné kapacitě tu bylo ubytováno snad až 800 vojáků oproti tomu bude zatížení vlastně malé.

Jaké má objekt základy?

Založení je kvalitní na skále a v základech je smíšené zdivo pískovec a cihly. Ve sklepích, které jsou pod celým objektem kromě věží, jsou valené klenby, kde se počítá se skladovacími kójemi.

Podařilo se během vyklízení objevit něco zajímavého?

Od bezdomovců byl interiér dost probraný, ale náboje stále ještě nacházíme.

Nasazení vaší firmy je vysoké. Mnozí mají dojem, že pracujete málem dnem i nocí…

Pracujeme od pondělí do soboty, kdy je zkrácená směna, a i nadále je třeba pracovat usilovně, protože předání má proběhnout v červnu 2017. Máme před sebou ještě dost práce.

Jak si stojí úprava boleslavských kasáren v kontextu vašich dalších zakázek?

Jedná se jednoznačně o stěžejní projekt a akci, na kterou se chceme zaměřit. Jsme regionální firma a toto je naše akce číslo jedna.

Kolik lidí na stavbě v tuto chvíli pracuje?

Padesát. To jsou ale jenom stavařské profese. Po nich se ke slovu dostanou specialisté elektrikáři, instalatéři, topenáři…

Kdy přijde na řadu fasáda a opláštění budovy?

Přední část fasády by měla být hotová do konce zaří. Každým dnem už začneme montovat okna a do konce října by objekt zepředu mohl mít finální podobu. Zadní strana bude hotová na jaře.

Čtěte také: Benešov definitivně přišel o možnost získat Pražská kasárna