Nabízí podívanou s jezdci včetně rytířů, kočáry, vozy i pěším doprovodem; zbrojnoše, bubeníky či praporečníky nevyjímaje. A chybět samozřejmě nemohou ani sličné tanečnice. Vedle šermířů a dobrovolníků se v kostýmech bude možno setkat i s politiky, zejména s představiteli místních samospráv. U zrodu akce stál i první středočeský hejtman Petr Bendl (ODS), který jí stále zůstává věrný; ztělesní císařova bratra Jana Jindřicha.

Zdravotnický výcvik HZS Středočeského kraje.
Hasiči v lese trénovali, jak bojovat o život

Připojit se mohou všichni zájemci o atmosféru časů před staletími – ať už v historickém úboru (jehož nošení vzhledem k předpovědi počasí určitě nebude žádný med), nebo v běžném civilu jednadvacátého století. Průvod se v sobotu po poledni z pražského Radotína (kde se zformuje u tamějšího biotopu v ulici K Lázním) vydá proti proudu Berounky: přes Černošice a Mokropsy. Ve všech navštívených místech je připraven program. Dorazí do Dobřichovic, kde nebude chybět ani tradiční večerní představení muzikálu Noc na Karlštejně, sehrané na nádvoří zámku.

V neděli ráno pak průvod bude z Dobřichovic pokračovat přes Lety, Řevnice, Zadní Třebaň a Hlásnou Třebaň na hrad Karlštejn, kde svého císaře již budou očekávat středověcí Bavoři. Poselstvo vévody Štěpána II. se o sobotu objeví v Králově Dvoře a již dopoledne se přes Beroun vydá přenocovat na Tetín. Odtud pak v neděli vyrazí přes Srbsko na Karlštejn; vstříc průvodu císaře. Toto poselstvo poveze relikviář s replikou látky nalezené v hrobu svaté Ludmily. Setkat se na hradě nesoucím Karlovo jméno mají oba průvody před pátou odpolední.

Detailní nabídku pro místa jednotlivých zastavení přinášejí webové stránky pruvodkarlaiv.cz.

Ilustrační foto.
Střetů se zvěří přibylo, příčin může být řada