Stačí se jen na chvíli zastavit a uvědomit si podstatu života. Odříznout se trochu od uspěchaného života a začít vnímat krásy světa kolem sebe je hlavní myšlenka i vlašimského farníka. Podle Jaroslava Konečného z Římskokatolické farnosti ve Vlašimi je pro dobrou náladu nejdůležitější to, když se člověk kouká pořádně kolem sebe.

„Díky tomu přestanete myslet třeba na negativní zprávy, kterými nás krmí média, a uvidíte právě to dobré, co kolem nás je. Důležité je se zaměřit na hodnotné a trvalé hodnoty, které jsou důvodem radostného žití," podotkl Jaroslav Konečný.

I Jiří Chvála, psychoterapeut z Benešova, si myslí, že moderní doba je těsně svázaná s pesimismem. „Tím, jak si lidé zvykají být soběstačnější a snaží se naplnit všechny podoby osobních svobod, tak poté vzniká prostor pro to, aby byli zklamaní, když plány naplnit nedokážou nebo když jim v tom překáží odlišný přístup jiných lidí," řekl Jiří Chvála.

Uspěchaná moderní doba

Lidé dotázání na benešovském náměstí nevnímají tuto situaci tak černobíle. I přesto se domnívají, že většina špatných nálad vzniká kvůli uspěchané moderní době. Jak se proti ní bránit, poradil Tomáš Horáček z Benešova: „Důležité je si najít chvilku volna mezi prací a povinnostmi. Lidé jsou naštvaní, protože nemají ani trochu klidu."

Se stejnou myšlenkou se svěřila i studentka Anna Novotná, která negativitu přisuzuje nedostatku času. „Stačí se jen o sebe zajímat a pochopit, co nám dělá dobře, a po čem se budeme cítit šťastní," dodala Jaroslava Rajnochová.

Čtěte také: Češi jako pesimisté? V Kolíně je podle všeho ostrůvek optimismu

Lucie Sedláková